Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar blogoverzicht

Dochters te koop

Hartverscheurend. Mijn collega Meike Lommers vertelde me laatst over een 12-jarig Roma-meisje dat uitgehuwelijkt is door haar vader. Het kind moest na haar huwelijk meteen de bruidsschat van enkele duizenden euro’s terugverdienen voor haar schoonfamilie. Niet met een simpel schoonmaakbaantje. Nee, met winkeldiefstal, zakkenrollen en babbeltrucs. Mijn hart kneep zich samen. In Nederland overkomt dit jaarlijks tientallen meisjes, onder andere uit Roma-gezinnen. 

Belachelijk 

Ik denk dan onwillekeurig aan mijn eigen dochter. Ze heeft net haar 17e verjaardag gevierd. Ze heeft veel vriendinnen, gaat met plezier naar school en heeft mooie plannen voor haar toekomst. Die kansen krijgen meisjes uit sommige Roma-gezinnen niet. Zij moeten van jongs af aan voor hun ouders bedelen en stelen. Ik maak me daar ernstige zorgen over. Op die manier krijgen deze Nederlandse kinderen niet de kansen die ze verdienen. In het verdrag voor de Rechten van de Mens staat nota bene dat elk kind recht heeft op onderwijs. Het is belachelijk dat dit soort praktijken in Nederland bestaan. 

Ongrijpbaar 

De realiteit is dat uithuwelijking en uitbuiting ongrijpbare verschijnselen lijken. Ook in Nederland en dat is kwalijk. Gelukkig neemt het bewustzijn en de kennis hierover bij gemeenten, politie, jeugdzorg en andere instanties toe. Maar zolang leerplichtambtenaren, leerkrachten, sociaal werkers en wijkagenten niet weten op welke signalen zij moeten en kunnen letten en ook niet weten met wie zij die signalen mogen delen, verandert er niets aan de erbarmelijke situatie van uitgehuwelijkte kinderen. 

Goed nieuws

Het goede nieuws is dat we niet met lege handen staan. We hebben de opbrengsten uit de 9 proeftuinen uit de Rijksbrede Aanpak uitbuiting (roma) kinderen. Daar staan waardevolle lessen en bruikbare maatregelen in. Wilt u ook meer grip op multiprobleemgezinnen (met een Roma achtergrond)? Neem dan contact op met mijn collega Meike Lommers. Zij kan je uitstekend adviseren en praktische hulp bieden bij een aanpak die past bij jouw gemeente en de lokale zorgvoorzieningen. Samen kunnen we een einde maken aan de verkoop van dochters!

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid