Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar blogoverzicht

Digitaal en fysiek: samen één werkelijkheid

Door: Joeri Vig, adviseur Cyber

Nu ik door het coronavirus aan huis ben gekluisterd, koop ik nog meer dan voorheen mijn spullen online. Van mijn boodschappen, kleding en gadgets tot speelgoed voor de kinderen. Met alle kennis van cybercrime is het mij als CCV-adviseur Cyber toch ook overkomen: ik ben online opgelicht. Ik kocht een step maar kreeg deze niet geleverd. Super vervelend natuurlijk. Ik weet niet of ik het een schrale troost kan noemen dat ik niet de enige ben; ruim 1,2 miljoen Nederlanders krijgen te maken met cybercrime.

Een integrale aanpak van cybercrime is essentieel Foto: Een integrale aanpak van cybercrime is essentieel

Cybercriminelen misbruiken het coronavirus

Jammer toch dat al die criminelen hun creatieve ondernemerschap niet positief inzetten, want ze spelen wel ‘goed’ in op de behoefte van de mens in tijden van crisis. Zo ziet het landelijk meldpunt internetoplichting de laatste dagen dat meer mensen worden opgelicht door malafide-webshops, die corona-gerelateerde producten, zoals mondkapjes, aanbieden. Ook deze producten worden wel betaald, maar niet geleverd.

Dat criminelen het internet steeds beter weten te vinden voor hun criminele praktijken is een ding dat zeker is. Bijna alle delicten zoals inbraak, fraude en georganiseerde criminaliteit hebben ook een digitale component. Gestolen waar dat op internet wordt aangeboden. Babbeltrucs via social media. Chanteren en bedreigen via WhatsApp. Wat zich eerst alleen in de fysieke werkelijkheid afspeelde, vindt nu ook plaats in de digitale wereld.

Brede aanpak

Daarom pleit ik voor een integrale aanpak van cybercrime. Je kan het namelijk niet meer als een losstaand onderwerp zien. We moeten het koppelen aan alle veiligheidsthema’s binnen een gemeente om zo criminelen voor te zijn en doeltreffend te kunnen aanpakken.

"Ook dit jaar is er subsidie beschikbaar voor projecten cyberveiligheid"

De subsidieprojecten die we afgelopen jaar begeleid hebben, zijn een goed voorbeeld van een brede aanpak. Zoals de gemeente Breda die de digitale wereld aan buurtpreventie koppelde. En de gemeente Leeuwarden, die de gevolgen van een digitale crises verbond aan de fysieke werkelijkheid.

Oplossing voor digitale weerbaarheid

Ook als CCV hebben we diverse producten die meerdere veiligheidsthema’s en doelgroepen beslaan. Zo hebben we de serious game Cyber24 ontwikkeld waarin zichtbaar wordt hoe cybercrime voor problemen zorgt in de gewone wereld. Ons webdossier Cybercrime staat vol informatie gericht op gemeenten, ondernemers en inwoners. Voor iedere doelgroep is een oplossing bedacht om de digitale weerbaarheid te vergroten tegen al die criminelen die overal kansen in zien. Doe er je voordeel mee en blijf de goede voorbeelden in het land volgen.

Vanuit mijn werkplek aan huis zal ik zelf de tips tegen online oplichting er ook nog even bij pakken ;-)

Blijf alert én gezond!

Subsidie voor projecten cyberveiligheid
Het ministerie van Justitie en Veiligheid stelt - net als in 2019 - ook dit jaar geld beschikbaar voor projecten van cyberveiligheid. Het CCV volgt en begeleidt deze subsidieprojecten en deelt de opgedane ervaringen met andere gemeenten. Kijk voor meer informatie over deze projecten bij de praktijkvoorbeelden ›

Lees ook het blog over Cyber24 Een serious game voor serieus probleem, of het blog Help ik ben gegijzeld over het effect van ransomware voor een onderneming.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid