Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar blogoverzicht

Crimefighters in het OV

Aardappelschilmesjes, broekzak Opinels en glimmende, vlijmscherpe vlindermessen. Ik had ze allemaal in mijn verzameling. Gekregen van mijn vader omdat hij ze had afgepakt van mensen op zijn bus. Hij vertelde nooit uitgebreid wat er was gebeurd als hij thuiskwam na zijn lijndienst. Ik was vooral blij als mijn collectie weer werd aangevuld. En ik vond het wel stoer: het was munitie voor dappere verhalen op school.

1 op de 3

Bijna 1 op de 3 buschauffeurs, trambestuurders, machinisten of controleurs heeft tegenwoordig te maken met bedreigingen. Dat is echt veel. Mijn vader had hier 30 jaar geleden ook mee te maken. Gelukkig was hij een chauffeur van formaat. Letterlijk en figuurlijk. Met zijn 130 kilo en brede omvang durfde je niet zo snel iets uit te halen, je stem te verheffen, laat staan handtastelijk te worden. Hij was en is een man met een vriendelijke en ferme uitstraling. Van nature deed hij in die tijd al wat het CCV nu adviseert om ellende te voorkomen in het openbaar vervoer. Groeten, Oogcontact maken, Aanspreken en Luisteren. GOAL in het kort. Mijn vader floot een vrolijk deuntje, groette iedereen en kwam op voor zijn passagiers als ze werden lastiggevallen of als er nare discussies ontstonden.

Afblijven

Een paar maanden geleden zagen we hoe Fred Teeven als voormalige crimefighter bij het Openbaar Ministerie en het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn eerste kilometers maakte als buschauffeur. Ik kan me voorstellen dat hij op dezelfde verzekerde, opgeruimde en no-nonsens manier zijn bus bestuurt.

Omdat niet iedereen een natuurtalent of een bekende misdaadbestrijder is, maakte het CCV een 360 graden video voor buschauffeurs. In de film ervaar je dat de manier waarop je als chauffeur met je passagiers omgaat voor een groot deel bepaalt hoe zij op jou reageren en zich gedragen. Dat betekent niet dat passagiers zich boos, gemeen of minachtend mogen gedragen. Dat accepteren we als maatschappij niet. Van onze chauffeurs en controleurs blijf je af, net als van ons ambulancepersoneel, agenten of brandweermannen. Deze hardwerkende mensen doen gewoon hun werk. Aan het einde van hun dienst willen ze maar 1 ding: terug naar de mensen van wie ze houden.

Wordt er iemand bedreigd, bespuugd of belaagd in een bus, tram of trein, dan helpen we elkaar. We kijken goed om ons heen, onthouden signalementen en bellen 112. Jij hoopt toch ook dat anderen je te hulp schieten als je wordt bedreigd? Als het erop aankomt, zijn we allemaal crimefighters in het OV.

Patrick van den Brink, directeur van het CCV

     

    © Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid