Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar blogoverzicht

Burenruzies los je op met buurtbemiddeling

Lig jij wel eens wakker ’s nachts? Ik gelukkig niet, maar dat zou ik wel doen als ik gedoe zou hebben met mijn buren. Ik kan me goed voorstellen dat als je ruzie hebt met de mensen die naast, boven of onder je wonen, je thuis niet echt lekker meer in je bed ligt. 

Ruzie kruipt onder je huid en laat je niet meer los. Liever heb je dat gevoel niet en los je het probleem op. Ik wel in ieder geval. Minstens 15.000 mensen hebben kennelijk datzelfde gevoel want dat is jaarlijks het aantal mensen dat de stap naar buurtbemiddeling zet omdat ze overlast ervaren van hun buren en er samen uit willen komen.

Woonplezier

Gelukkig bieden 8 van de 10 gemeenten buurtbemiddeling aan. Hier kunnen mensen terecht met hun klachten over geluidsoverlast of overlast van bijvoorbeeld de rook van vuurkorven en barbecues of de stank van hondenpoep in de tuin van hun buren. Maar ook als de buren wel heel erg lange tenen hebben en bij het minste of geringste bij iedereen gaan klagen over jou. Zo op het eerste gezicht denk je misschien ‘waar gaat het over?’, maar dit soort dingen kunnen je woonplezier flink dwars zitten.

Tovenaars

Elke keer als ik een bemiddelingsverhaal hoor, vind ik het weer knap hoe buurtbemiddelaars werken. Het zijn een soort tovenaars. Ze krijgen mensen die niet met elkaar door een deur kunnen aan dezelfde tafel. En vooral: ze weten de buren weer met elkaar in gesprek te krijgen. Gewoon op basis van vrijwilligheid. Dat is natuurlijk niet alleen de verdienste van de bemiddelaars, het toont ook aan dat mensen bereid zijn naar elkaar te luisteren en samen problemen op te lossen. Tenslotte moeten ze als buren ook weer verder met elkaar.

Samen afspraken maken

De oplossing voor een probleem komt trouwens nooit van de bemiddelaars, maar van de buren zelf. Met afspraken die ze samen maken waardoor ze weer prettig kunnen wonen en weer zonder gedoe naast elkaar kunnen leven. Dat is voor veel mensen belangrijker dan hun gelijk krijgen bij een rechter. Ik heb me laten vertellen dat de mooiste beloning voor een bemiddelaar is als buren na het gesprek opgelucht zijn en elkaar voortaan weer op straat of in het portiek kunnen groeten. 

Buurtbemiddeling: goed voor je nachtrust!

Lees ook mijn vorige blog Doe eens lief

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid