Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar blogoverzicht

Bewust*Wording: 'Zet je gekleurde bril af'

Cruijff zei het al: “Je gaat het pas zien, als je het door hebt.” Dat geldt ook in de aanpak van multiprobleem gezinnen met een Roma achtergrond. Daarom laat het CCV professionals met uiteenlopende achtergronden aan het woord in de nieuwe rubriek ‘Bewust*Wording’. Gerrit van Roekel, pluralist, trapt af en rekent het liefste meteen af met ‘cultuur relativisme’. “Als je mensen wilt helpen, zul je eerst de gekleurde bril moeten afzetten, waarvan je niet weet dat je die op hebt.”

Eigenaardigheden

Gerrit van Roekel is overtuigd pluralist. Hij kijkt naar de wereld en mensen vanuit een neutrale en onbevooroordeelde blik en treedt ze zo tegemoet. Het individu staat centraal en niet de mens als vertegenwoordiger van zijn cultuur. Van Roekel: “Iedereen is uniek en heeft zo zijn eigenaardigheden. Daar houd je rekening mee. Zo zijn er mensen die vrouwen geen hand willen geven omdat dat van hun God niet mag. Of mogen sommige meisjes niet naar school omdat hun familie dat niet goed vindt. Nog voordat er een eerste gedachte over deze voorbeelden opkomt, is je oordeel al geveld."

Culturele recepten

Denkt iemand bij voorbaat te weten hoe anderen zijn of zich gedragen (vanuit hun cultuur), dan baseert hij of zij zich veelal op aannames waarvan ze niet hebben gecheckt of deze op feiten zijn gebaseerd. Gerrit noemt dat 'culturele recepten’: "Ze zijn funest. Ze belemmeren een goede interactie tussen mensen en zorgen voor valkuilen. Je stelt namelijk geen vragen meer en bent niet langer nieuwsgierig waarom bijvoorbeeld een kind niet naar school mag of plotseling verdwijnt."

Onbevangen en open

Cultuur relativisme is de ‘dood in de pot’ voor de aanpak van multiprobleem gezinnen met een Roma achtergrond. Het maakt dat professionals geen acties meer ondernemen. Die bijvoorbeeld denken: ‘zo gaat dat nu eenmaal in die cultuur’ en ‘ik mag vrouwen geen hand geven’. De situatie blijft intussen voortbestaan. Gerrit is overtuigd dat het anders kan en moet: "Zouden deze professionals volgens het pluralistisch denkkader handelen, onbevangen en open een gesprek in gaan, dan zouden ze merken dat ze meer vragen durven stellen aan hun gesprekspartner. En dan komen ze waarschijnlijk op hele andere en verfrissende ideeën voor interventies.”

Het pluralistisch denkkader geeft professionals richting en brengt ze tot een andere manier van handelen. Sterker nog: het verslaat handelingsverlegenheid. Ze komen erachter dat cultuur dynamisch is, en niet statisch. Culturen zijn pluriform, altijd in ontwikkeling en aan verandering onderhevig. Meer weten over dit bevrijdende denkkader? Op de website van Gerrit van Roekel leest u er meer over.© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid