Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar blogoverzicht

Angst. In je eigen huis nota bene

De klok wordt verzet.
De dagen worden donkerder.

Elk jaar opnieuw, als het Donkere Dagen Offensief van start gaat, moet ik denken aan Denise: een 23-jarige jonge vrouw die slachtoffer werd van een woninginbraak.

Impact van een woninginbraak

Nietsvermoedend kwam ze thuis na een theatervoorstelling. Ze hing haar winterjas aan de kapstok en liep de woonkamer in. Het was direct duidelijk dat het foute boel was: de lades uit haar grote kast waren eruit gerukt en haar oog viel op de la waar normaal gesproken haar laptop lag. Ook haar dure spiegelreflexcamera - met de foto’s van haar wereldreis - was nergens te bekennen. Trillend op haar benen rende ze haar huis uit en belde aan bij de buren. Zij vingen haar op en hielpen met aangifte doen.

Emotionele schade

Naast de materiële schade, hield Denise er vooral emotionele schade aan over. Voortaan als ze even weg was geweest en weer thuiskwam, was ze bang om naar binnen te gaan en eenmaal binnen controleerde ze koortsachtig alle kamers. Ze bleef zelfs langer in de kroeg hangen. Alleen maar om het moment van thuiskomen uit te stellen. Maar dat was niet het enige.

Angst na een woninginbraak

De angst waarmee ze leefde na die inbraak, was heftig. Zó ontzettend bang was ze dat dit haar nog eens zou gebeuren. Nachtenlang sliep ze onrustig. De slechte nachten braken haar op. Door de angst en vermoeidheid kon ze haar dagelijks leven moeilijk oppakken. Toen er 1,5 maand later tot overmaat van ramp nóg een keer bij haar werd ingebroken, moest ze in therapie om haar angst te kunnen overwinnen.

High Impact Crime

Het verhaal van Denise raakt me. De angst waar ze mee moest leren omgaan, is vreselijk. Een woninginbraak is één van de heftigste inbreuken op je privacy en wordt niet voor niets een High Impact Crime genoemd: er is fysiek een onbekend persoon in je huis geweest die tussen je spullen heeft geneusd en vervolgens jouw waardevolle dingen heeft meegenomen. En naast dit alles, is er nog één groot ding gebeurd:

Je gevoel van veiligheid is aangetast.
In je eigen huis notabene.

Je eigen woning, waar je je júist ontspannen en veilig mag voelen. En dat aangetaste gevoel is niet makkelijk meer te herstellen.

Start Donkere Dagen offensief

Als de klok straks weer wordt verzet, breken de Donkere Dagen aan. Dagen waarin het later licht wordt en juist weer eerder donker. Een periode waarin inbrekers vaker hun slag slaan, blijkt jaarlijks opnieuw uit de politiecijfers. Samen met gemeenten, wijkagenten en andere partijen wordt daarom het Donkere Dagen Offensief gestart om de krachten te bundelen tegen woninginbraken. Want elke inbraak is er één teveel. Wat kun jij betekenen voor jouw inwoners? Geef hen de volgende tips mee om de kans op een woninginbraak te verkleinen:

Wil je woninginbraak in jouw gemeente écht goed aanpakken? Bij woningen die voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) neemt de kans op een inbraak tot 80 procent af. Als gemeente kun je een subsidieregeling hiervoor opstellen, zoals in Utrecht en Baarn al wordt gedaan. 

De klok wordt verzet.
De dagen worden donkerder.

Denk straks, als je de klok weer verzet, even aan Denise. Zo’n angst en de impact die dat heeft, wens je toch niemand toe? Laten we onze krachten daarom (blijven) bundelen. Download het campagnemateriaal voor het Donkere Dagen Offensief. En help mee het aantal woninginbraken in Nederland te verminderen.

 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid