Product toegevoegd aan winkelmand

Woninginbraak


Secondant: ‘Dieven hoeven niet aan te kloppen, wij controleren alles’

Utrecht heeft een interessante aanpak van heling. In Secondant vertelt projectleider Shourd Merkelbach hoe de gemeente Utrecht het Digitaal Opkopers Register (DOR) inzet tegen heling. Het afgelopen jaar daalde het foutieve gebruik van het DOR door handelaren van gebruikte goederen van driekwart naar bijna nul. Hoe doen de handhavers dat? “We praten liever met de ondernemer, dan dat we bekeuren.” 

De aanpak van heling

In 2015 kreeg Utrecht, net als alle andere Nederlandse gemeenten, de opdracht om actief te handhaven op heling. Dit geldt alleen voor de opkopers en handelaren in de branches die staan benoemd in artikel 437 van het Wetboek van Strafrecht. Het gaat om gebruikte goederen die interessant zijn voor dieven, zoals auto’s, brommers, fietsen, metalen en edelstenen. 

Tweedehands spullen

Utrecht begon in 2016 met het controleren van de branches die bovengemiddeld worden benaderd met tweedehands spullen uit high impact crimes, zoals auto- en woninginbraak en (roof)overval. Dit jaar was de fietsbranche aan de beurt en volgend jaar staan bedrijven die handelen in auto-onderdelen centraal.

De Utrechtse aanpak begint met informeren en verleiden tot het gewenste gedrag, zoals Merkelbach het noemt. De gemeente informeert de ondernemers met een brief over het DOR en dat ze verplicht zijn om actief mee te werken aan het terugdringen van heling. Er staat ook in de brief dat gemeente en politie binnenkort daadwerkelijk gaan controleren. 

Lees verder op Secondant.