Product toegevoegd aan winkelmand

Woninginbraak

Boef in de wijk: Zevenbergen

13 maart 2018

In Zevenbergen is op 16 januari 2018 een Boef in de Wijk georganiseerd. Het spel is ingezet om de buurtpreventieteams te promoten. De bewoners die zich aanmelden voor een dergelijk evenement zijn vaak al erg betrokken bij de wijk, dus bij uitstek geschikt als deelnemer van een preventieteam. Daarbij wordt dit spel ingezet om de drempel die bewoners ervaren om de politie te bellen, te verlagen. Vaak weten bewoners niet wanneer ze de politie moeten en mogen bellen en welk nummer ze daar dan voor kunnen gebruiken.

Voorbereiding 

Er zijn niet veel bewoners uit Zevenbergen die de politie op sociale media volgen. Het was daarom belangrijk om de aankondiging van het spel zo breed mogelijk te delen. Samenwerking tussen gemeente en politie is bij Boef in de wijk van belang. Preventie is een taak van de gemeente, de politie kan tips en tools leveren. Daarom is de aanwezigheid van de politie ook noodzakelijk. 

Uitvoering 

Via Facebook is er een evenement aangemaakt. Bewoners konden zich hier aanmelden. Onder dit evenement is op de avond zelf een casus geopend. Alle deelnemers hadden hun telefoon mee die avond, zodat zij alle aanwijzingen konden volgen. Van de politie waren er 2 personen de schakel tussen de bewoners en de boef (collega's). De juiste aanwijzingen werden op de juiste momenten gegeven. Dat de deelnemers erg fanatiek kunnen worden, bleek uit dat er zelfs nog een echte verdachte situatie werd gemeld. 

Van tevoren is afgesproken dat het hele spel ongeveer een uur duurt. Tijdens de avond zijn er twee casussen van een uur gehouden. Van beide casussen is een winnaar aangewezen, die even in de schijnwerpers werd gezet met een kleine prijs als beloning. Daarna is er met alle deelnemers nagepraat over wat met kan doen in verdachte situaties. De politie heeft praktijkvoorbeelden meegegeven om de bewoners bewust te maken van het belang van melden in verdachte situaties. 

Reacties 

Vanuit de deelnemers kwam de reactie dat het fijn is om op een andere manier met de politie in gesprek te gaan. Zo konden ze op een laagdrempelige manier in gesprek met de politie over hoe zij moeten handelen in bepaalde situaties. Een eyeopener voor de politie was juist dat de bewoners heel erg het idee hebben dat 112 niet gebeld mag worden, tenzij er sprake is van een levensbedreigende situatie. Tijdens dit spel komt duidelijk naar voren dat dit niet het geval is. De bewoners zijn de oren en ogen in de wijk. Een misdrijf kan worden voorkomen doordat bewoners 112 bellen. 

Aan de slag!

Wilt u Boef in de Wijk ook organiseren, klik dan door voor meer informatie over de voorbereiding voor Boef in de Wijk