Product toegevoegd aan winkelmand

Woninginbraak


Achtergrondinformatie

Dalende trend

Het aantal woninginbraken laat de laatste jaren een dalende trend zien. Goed nieuws, maar nog altijd ging het in 2015 om 65.000 woninginbraken. De minister van Justitie en Veiligheid streeft naar een verdere daling van het aantal woninginbraken en wil het cijfer in 2018 terugdringen tot 61.000. Bewoners en ondernemers helpen steeds actiever mee in het voorkomen van inbraken. De daling is dan ook voor een groot deel toe te schrijven aan preventie.

JaarAantal inbraken
201387.000
201470.650
201565.000
201655.000


Risico’s beperken

Je kunt zelf veel doen om de kans op woninginbraak te verkleinen. Zo is bekend dat inbrekers houden van de donkere dagen van het jaar, en van feestdagen en vakanties waarbij veel mensen niet thuis zijn. Kijk voor tips om inbraak te voorkomen op www.politiekeurmerk.nl. Gemeentes kunnen met goede voorlichting over preventie, veel ellende voorkomen.

In beeld: de inbreker

Zo’n 70% van alle inbraken, wordt gepleegd door een gelegenheidsinbreker. Deze inbreker treft weinig voorbereiding, en slaat zijn slag wanneer de gelegenheid zich voordoet. De professionele inbreker handelt vaak in opdracht, bereidt zich goed voor en heeft een eigen werkwijze. Mobiele bendes, bereiden zich ter plaatse voor en plegen in aaneengesloten periodes meerdere woninginbraken per dag.

De laatste jaren is de methode om via cilindertrekken in te breken populair. Bij cilindertrekken wordt de cilinder uit het slot getrokken. Maar ook het openbreken van deuren en ramen, het boren van gaatjes of het breken van het cilinderslot zijn nog steeds gangbare inbraakmethoden.

Preventietips

Hoe voorkom je een inbraak? Vaak door een aantal simpele maatregelen die je zelf kunt nemen. Op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen vind je alle tips en maatregelen op een rij. In onderstaande video zie je een PKVW-adviseur en hoe hij tot een advies komt.

Contact

Heb je als medewerker van een gemeente vragen? Neem dan contact op met het het CCV. Ben je bewoner en heb je vragen over woningbeveiliging, neem dan contact op met een PKVW-bedrijf bij jou in de buurt. 

Links