Product toegevoegd aan winkelmand

Wet bestrijding voetbalvandalisme en overlast


Wet bestrijding voetbalvandalisme en overlast

De Wet Maatregelen Bestrijding Voetbalvandalisme en Ernstige Overlast (Wet MBVEO) geeft burgemeesters en de officier van justitie extra bevoegdheden om in te grijpen bij voetbalvandalisme en ernstige overlast. Sinds 2015 kunnen burgemeesters een gebiedsverbod, meldplicht en groepsverbod ook gespreid over een langere periode opleggen.

Nieuw sinds 2015

In juli 2015 werd de Wet MBVEO op een aantal punten aangescherpt:

  • Een gebiedsverbod, meldplicht of groepsverbod rond een thuiswedstrijd kan worden uitgebreid naar uitwedstrijden. Burgemeesters die een betaald voetbalorganisatie in hun gemeente hebben, kunnen daarover onderling afspraken maken.
  • Burgemeesters krijgen de mogelijkheid een stadionverbod van de KNVB of van een voetbalclub te 'versterken' met een meldplicht of een gebiedsverbod.
  • De burgemeester kan nu een gebiedsverbod, meldplicht of groepsverbod opleggen voor 90 afzonderlijke dagen, verspreid binnen 24 maanden.
  • De strafrechter kan naast een straf nu ook een gebiedsgebod, meldplicht en contactverbod voor 5 jaar opleggen (in plaats van 2).

Het CCV helpt

In het Kenniscentrum Wet MBVEO vinden experts van gemeente, Openbaar Ministerie, het ministerie van Justitie en Veiligheid en het CCV elkaar in de uitwisseling van actuele informatie en praktijkvoorbeelden. Het CCV heeft hierin een coördinerende en faciliterende rol. Wil je meer weten over het kenniscentrum, of wellicht aansluiten? Neem dan contact op met het CCV. Ook heeft het CCV een lijst opgesteld met veelgestelde vragen rondom de wet. 

Links