Jurisprudentie OM
Vanuit zijn bevoegdheid uit art. 509hh Wetboek van Strafvordering kan een officier van justitie 3 soorten gedragsaanwijzingen opleggen: gebiedsverbod, contactverbod en een aanwijzing tot hulpverlening. Het combineren van gedragsaanwijzingen is ook mogelijk. Bovendien is de jurisprudentie heel duidelijk over het belang van (goede) dossierstukken.
1. Gebiedsverbod
De jurisprudentie in deze categorie gaat over het opleggen van een gebiedsverbod door de officier van justitie bijvoorbeeld voor bedreiging of mishandeling. Uit de jurisprudentie wordt duidelijk dat de officier van justitie rekening moet houden met de proportionaliteit van de gedragsaanwijzing.
2. Contactverbod
De jurisprudentie in deze categorie gaat over het opleggen van een contactverbod door de officier van justitie, bijvoorbeeld voor belaging of mishandeling.
3. Aanwijzing tot hulpverlening
De jurisprudentie in deze categorie gaat over het opleggen van een aanwijzing tot hulpverlening. Zo kan een verdachte verplicht worden zich te laten behandelen. De officier van justitie kan deze maatregel bijvoorbeeld opleggen in een situatie van huisvredebreuk.
4. Combinatie van gedragsaanwijzingen
Uit de jurisprudentie blijkt dat de officier van justitie gedragsaanwijzingen kan combineren. Zo kan hij bijvoorbeeld tegelijk een gebiedsverbod en een contactverbod opleggen. Bijvoorbeeld bij een mishandeling of een bedreiging.
5. Het belang van dossierstukken
Deze categorie in de jurisprudentie toont het grote belang van dossierstukken aan. De officier van justitie moet het procesdossier tijdig overleggen in een procedure. Wanneer het proces-verbaal ontbreekt, verklaart de rechter het beroep van de verdachte meestal gegrond.
Relevante jurisprudentie voor het OM
Ben je op zoek naar relevante jurisprudentie voor het Openbaar Ministerie? In de zoekfunctie selecteer je ‘OM’. De ‘combinatie van gedragsaanwijzingen’ en ‘belang van dossierstukken’ vind je niet als apart filter terug. Zij komen in de verschillende zaken terug, en kun je vinden als je kiest voor de soort gedragsaanwijzing, bijvoorbeeld gebiedsverbod, contactverbod of aanwijzing tot hulpverlening.