Ook zonder vervolging van het OM kan de KNVB sancties opleggen
Trefwoorden
- Gewelddadigheden
- Stadionverbod
- Boete
- Openlijke geweldpleging
- Mishandeling
- Sepot OM
Wat was de overtreding?
Een Feyenoordsupporter werd bij een uitwedstrijd tegen Willem II door de politie aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging en mishandeling. Tijdens de wedstrijd bemoeide de man zich met een vechtpartij tussen Willem II-supporters en Feyenoordsupporters. Hij gaf een beveiliger een duw. In het midden bleef of hij de beveiliger ook in het gezicht had geslagen.
Welke maatregel werd opgelegd?
De KNVB legde de man een stadionverbod op voor de duur van 6 jaar, samen met een boete van €450,00.
Wat besloot de rechter?
De mishandeling van de beveiliger kwam niet vast te staan. Het stadionverbod berustte dus alleen op de verdenking van openlijke geweldpleging. De supporter voerde aan dat de strafzaak over dit feit werd geseponeerd door een gebrek aan bewijs. Maar dat maakte het stadionverbod niet onrechtmatig. Voor een stadionverbod gelden namelijk niet de strenge bewijsregels die voor een strafzaak wel gelden. Ook de andere verweren van de supporter werden afgewezen. De beslissing van de KNVB bleef in stand.
Wat kunnen we van deze uitspraak leren?
Een stadionverbod wordt opgelegd voor de verdenking van een strafbaar feit. Als de strafzaak over dat feit vervolgens wordt geseponeerd omdat er te weinig bewijs is, betekent dat nog niet dat het stadionverbod meteen onrechtmatig is. Voor het opleggen van een stadionverbod gelden namelijk minder strenge bewijseisen dan in het strafrecht.
Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBUTR:2009:BI3651