Product toegevoegd aan winkelmand
 

Wapens en jongeren toolbox

Jongeren en messencriminaliteit, deel 2 - Tien aanbevelingen voor een oplossing

Hoewel de geregistreerde jeugdcriminaliteit al jaren daalt, neemt de bezorgdheid over normalisering en verheerlijking van wapengebruik onder jongeren toe. In de politiek en in de media wordt de ene na de andere oplossing gepresenteerd: van boetes voor ouders of een landelijk messenverbod voor minderjarigen tot preventief fouilleren bij scholen.

Volgens Dr. Kees van Overveld is er geen simpele, eenduidige oplossing voor dit maatschappelijke probleem. Het leven van jongeren speelt zich af in meerdere contexten, zoals de school, de wijk en thuis. In ieder deel van de leefwereld is actie nodig.

10 aanbevelingen

In dit artikel benadert Van Overveld het probleem vanuit de positie van de school. Hij kijkt welke preventieve acties de school kan uitvoeren, liefst in samenwerking met professionals uit andere organisaties. Hij presenteert daarvoor 10 aanbevelingen die kunnen bijdragen aan een vermindering van het probleem.

Sommige van de aanbevelingen zijn overzichtelijk en op korte termijn uit te voeren, andere zijn complex en hebben hun effect wellicht pas over een paar jaar.

Auteur

Dr. Kees van Overveld

Download