Product toegevoegd aan winkelmand
 

Wapens en jongeren toolbox

Politie waarschuwt jongeren voor gelblasters

De politie is op social media een campagne gestart om jongeren te waarschuwen voor de gelblaster, een speelgoedpistool dat met grote kracht gelballetjes afvuurt. De nepwapens worden soms voor echt aangezien en kunnen voorbijgangers gemeen raken.

In Rotterdam, Amersfoort, Den Haag en Utrecht moest de politie de afgelopen weken al uitrukken nadat er meldingen binnenkwamen over ‘schietpartijen’. Achteraf bleek het te gaan om gelblasters.

Als een jongere zijn gelblaster op iemand richt, kan hij aangeklaagd worden wegens baldadigheid, zegt een woordvoerder van de politiekorpsleiding. Als hij schiet en letsel veroorzaakt, een blauwe plek of erger, kan dat tot een veroordeling wegens mishandeling leiden. Maar er zijn meer risico’s. ‘Als wij een melding krijgen dat er iemand met een vuurwapen rondloopt, zijn wij volgens de Benaderingstechniek Gevaarlijke Verdachten (BtGV) genoodzaakt om die persoon met getrokken wapens te benaderen. Dan luistert het heel nauw of iemand de instructies goed opvolgt.’

De politie probeert te voorkomen dat jongeren de straat op gaan met gelblasters door op sociale media de hashtag ‘beter blijft je blaster thuis’ te verspreiden. Ook maakte jeugdagent Kim van der Weij een video op TikTok: