Product toegevoegd aan winkelmand
 

Wapens en jongeren toolbox


The Impact on Young People of Police Using Images of Knives in Social Media Posts

Wat is de invloed van afbeeldingen van messen in posts op de social media van de politie op jongeren en jongvolwassenen? De Violence Reduction Unit (VRU) uit Londen deed er onderzoek naar in opdracht van de Young People's Action Group (YPAG). Daartoe voerden ze een online experiment uit, waarbij de deelnemers willekeurig een social media post van de politie te zien kregen met mesbeelden.

Gegevens werden verzameld via een vragenlijst over de algemene perceptie van het dragen van messen en mescriminaliteit, opvattingen over de persoonlijke en sociale wenselijkheid van het dragen van messen, reacties op afbeeldingen van messen en demografische gegevens.

De deelnemers bestonden uit 300 jongeren (mannen en vrouwen), woonachtig in Londen tussen 16 en 27 jaar.

Conclusie

Uit de bevindingen blijkt dat social mediaposts van de politie over in beslag genomen messen de jongeren en jongvolwassenen niet lijken aan te moedigen om na te denken over de ernstige en vaak dodelijke gevolgen van het gebruik of het dragen van messen. Blootstelling aan social mediaposts van door de politie in beslag genomen messen had geen invloed op de bereidheid van deelnemers om een mes te dragen of op de waargenomen voordelen van het dragen van messen. Het bekijken van mesgerelateerde social media beelden had geen invloed op de angst en bezorgdheid van de deelnemers rond het dragen van messen, noch op de perceptie van jongeren over de voorkeur van het dragen van messen onder andere jongeren.

Belangrijkste bevindingen

Over het algemeen lijken posts op social media van de politie over in beslag genomen messen niet te leiden tot:

  • Het veranderen van houding ten opzichte van het dragen van messen.
  • Het veranderen van het niveau van angst en bezorgdheid rond het dragen van messen.
  • Een ander beeld van hoeveel jongeren messen bij zich hebben.
  • De waargenomen persoonlijke en sociale voordelen van het dragen van een mes.

Lees het hele onderzoek (ENG-pdf)

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid