Product toegevoegd aan winkelmand
 

Wapens en jongeren toolbox


Messendatabase Nederlands Forensisch Instituut (NFI)

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) deed de afgelopen 2 jaar onderzoek naar in beslag genomen steekwapens en richtte een messendatabase op. De database met foto’s en samenstelling van de verzamelde messen helpt de NFI-deskundigen om na een steekincident (waarbij geen wapen is aangetroffen) een inschatting te maken van het soort mes dat is gebruikt. Zo laten de verschillende coatings op messen verschillende sporen achter. Met die informatie in de database wil het NFI uiteindelijk de bewijskracht in strafzaken kunnen berekenen in plaats van inschatten.

Analyse

De database kan ook helpen bij het kwantitatief en kwalitatief analyseren van data om betekenisvolle patronen van een criminele organisatie te identificeren. In de toekomst kunnen ze bepaalde type messen of versieringen misschien wel linken aan specifieke groeperingen. Dat kan de politie en het OM helpen bij het oplossen van misdrijven.

Grotere messen

Het NFI onderzoekt meestal alleen dodelijke steekincidenten. Daarbij onderzoeken deskundigen onder meer de diepte van de steken. Uit de onderzoeken blijkt dat steekincidenten in bijvoorbeeld de relationele sfeer, meestal plaatsvinden met huis- tuin- en keukenmessen. Letsels op en door minderjarigen worden vaak aangebracht met grotere messen, ziet het NFI.

Bron: NFI

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid