Product toegevoegd aan winkelmand
 

Wapens en jongeren toolbox

Amerikaanse aanpak tegen messengeweld in Rotterdam

Rotterdam volgt een Amerikaanse aanpak om het messengeweld een halt toe te roepen. De meest gewelddadige jongeren in de stad krijgen een duidelijke boodschap van de politie maar bijvoorbeeld ook van de moeder van een doodgestoken tiener: ‘Stop met het geweld. Wie hulp wil, krijgt dat. Wie niet stopt, wordt het leven zuur gemaakt’. 

De nieuwe aanpak - die er komt mede op verzoek van de Rotterdamse politiek - richt zich op de jonge plegers van excessief geweld, waarbij de groep waarmee ze optrekken een rol speelt. De eerste stap is om in kaart te brengen wie deze jongeren zijn en wat de beste manier is om de boodschap over te brengen. "We willen laten zien: we weten dat je dit doet en we kunnen je het leven ontzettend zuur maken", vertelde Geerten Graef van het Openbaar Ministerie onlangs bij een bijeenkomst. "Maar we bieden je ook de helpende hand aan. We willen niet dat jij doodgaat en we willen niet dat jij iemand doodt."

In 2022 waren er totaal in Rotterdam 841 mesincidenten, met 770 verdachten. Ongeveer evenveel als het voorgaande coronajaar, maar minder dan in ‘topjaar’ 2019.