Product toegevoegd aan winkelmand
 

Wapens en jongeren toolbox


Lokale campagnes over wapens en jongeren

Als onderdeel van een brede integrale aanpak worden ook campagnes ingezet. Op deze pagina worden enkele campagnes van gemeenten uitgelicht die wapenbezit onder de aandacht brengen van jongeren. De kernboodschap van de campagnes is dat het dragen van een wapen niet normaal is.

Regio Rotterdam-Lever je mes in

Politie, jongerenwerk en gemeenten in de regio Rotterdam organiseren van 10-16 oktober 2022 een messeninleveractie. De inleveractie is anoniem: gegevens worden niet geregistreerd.

De Dordtse campagne ‘Drop It’

In de campagne 'Drop It' focust Dordrecht op de basisbehoefte verbondenheid en ‘the need to belong’ die jongeren ervaren. Jongeren zijn sterk groepsgericht en volgen de sociale norm van de groep. In de campagne wordt het dragen van een mes afgekeurd door de groep (peer rejection) en wordt een andere sociale norm neergezet.

De campagne is verticaal gefilmd en elk filmpje is maar 25 seconden lang. Dit komt overeen met de content die de jongeren veelal op Instagram Reels en TikTok voorbij zien komen. De campagne is gestart op 8 december en zal via deze kanalen de Dordtse jongeren van 13 t/m 19 jaar bereiken.

YouChoose in Haarlemmermeer

In Haarlemmermeer wil de gemeente met de campagne YouChoose jongeren actief voor de keuze stellen: skills of shanks (straattaal voor messen)? YouChoose! Het doel is om het gedrag van jongeren positief te beïnvloeden door te kiezen voor hun eigen skills (in plaats van messen). Andere gemeenten kunnen bij deze campagne aansluiten. Wil je net als de gemeente Den Haag aansluiten? Neem dan contact op via de site youchoose.nl

Geweldig Rotterdam

Burgemeester Aboutaleb gaf het startsein voor ‘Geweldig Rotterdam’. De burgemeester sprak met jongeren, politie, jongerenwerkers en raadsleden over de noodzaak voor deze campagne. Deze campagne is een onderdeel van het stedelijk offensief tegen messengeweld. Een team van wetenschappers, media, jongerenwerkers, communicatieprofessionals en rolmodellen gaat de komende tijd aan de slag. “Met deze campagne zoeken we de confrontatie en bieden we de helpende hand.” Er gaan interactieve activiteiten, zoals gesprekken, confrontatietheater, workshops en werk-excursies, plaatsvinden voor de doelgroep. Op de website www.geweldigrotterdam.nl is alle informatie over de campagne te vinden.

Almere ontwapent

In navolging van de gemeente Amsterdam kiest Almere voor de campagne Almere ontwapent. De burgemeester geeft in dit filmpje een helder signaal af dat Almere geen wapens accepteert en daarom inzet op ontwapening.

Foto: AmsterdamOntwapent.nl

Themalessen wapens op scholen over wapens maken vaak onderdeel uit van een preventieve aanpak. Zo bieden Halt en het Openbaar Ministerie lesprogramma’s en een leskaart voor docenten aan. Zie voor meer informatie: Themalessen wapens op scholen. In het webdossier Straatroof zijn verschillende campagnes opgenomen om wapenbezit te voorkomen. 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid