Gemeentelijke aanpak van wapens
De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid op lokaal niveau. Het bezit en gebruik van een wapen vormt een grote bedreiging van de openbare orde en veiligheid. In een aantal gemeenten is het wapenprobleem zelfs nijpend, met name onder jongeren. Tijdens het Beraad van Nissewaard hebben deze gemeenten hun commitment uitgesproken voor het Actieplan Wapens en Jongeren, met het doel om wapenbezit en wapengebruik onder jongeren te verminderen.
Lokaal maatwerk aanpak wapenproblematiek
Iedere gemeente gaat naar eigen inzicht te werk; in de ene gemeente is de wapenproblematiek onder jongeren namelijk groter dan in de andere gemeente. De ene gemeente is ook verder gevorderd met de invoering van maatregelen dan de andere. Ook kunnen lokale omstandigheden variëren.
Deze Toolbox biedt gemeenten een brede selectie aan preventieve en repressieve maatregelen tegen wapens. Gemeenten kunnen zelf kiezen waar ze gebruik van willen maken. Dat geldt voor de gemeenten die meedoen met het actieplan Wapens en Jongeren, maar ook voor gemeenten die de aanpak van wapens actief willen oppakken en zich hier niet bij hebben aangesloten.
Informatie en praktijkvoorbeelden aanpak wapens
Deze pagina’s gaan specifiek over de rol van de gemeente in de lokale aanpak van wapens in het algemeen. Informatie over de lokale aanpak van wapens specifiek op scholen, in het uitgaansleven en online staan elders in dit dossier.
Links in het menu zie je een overzicht staan van de tools/mogelijkheden die de gemeente tot haar beschikking heeft:
- Aanpak van wapens door op tijd risico’s te signaleren en in te grijpen
- Informatie over de landelijke inleveractie voor wapens 2021
- Informatie over lokale inleveracties
- Informatie over de lokale bevoegdheid om preventief te fouilleren op wapens
- Lokale voorbeelden van beleidsplannen, campagnes en projecten in de praktijk