Product toegevoegd aan winkelmand
 

Voertuigbeveiliging

Opvang van asielzoekers

Mensen met een asielzoekerscentrum in hun gemeente ervaren veel minder overlast dan van tevoren verwacht. Ze vinden een asielopvang ook vaker 'acceptabel' als die eenmaal is geopend. Dit blijkt uit dit onderzoek van I&O Research in samenwerking met Universiteit Twente.

Beschrijving

Er is landelijk, representatief onderzoek uitgevoerd naar de opvattingen en ervaringen van Nederlandse burgers met betrekking tot de opvang van asielzoekers. In de periode tussen 3 december en 15 december 2015 namen 3.352 Nederlanders door middel van een online enquête aan het onderzoek deel.

Conclusies

4 op de 10 Nederlanders vinden het acceptabel als er in buurt een azielzoekerscentrum (azc) komt en nog eens 29 procent vindt dit acceptabel onder voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde: balans tussen aantal asielzoekers en dorps- of stadsgrootte. 21 procent is tegen de komst van een azc. Degenen die in de buurt van een azc wonen staan positiever tegenover de komst van een azc dan degenen die niet in de buurt van een azc wonen.

Van degenen die binnen een straal van 500 meter van een azc of opvanglocatie wonen, ervaart 15 procent overlast. Een kwart ondervindt 'nauwelijks overlast' en iets meer dan de helft helemaal geen overlast. De ervaren overlast betreft vooral rondhangende asielzoekers. Van de burgers die geen opvanglocatie in de gemeenten hebben, verwacht 49 procent overlast.

Auteurs

P. Kanne, L. Klein Kranenburg, M. Rosema

Organisatie

I&O Research, in samenwerking met Universiteit Twente

Links