Wat is veiligheidsbeleving?
Veiligheidsbeleving is de manier waarop mensen veiligheid ervaren. In dit dossier gaat het dan om de beleving van sociale veiligheid.
Veiligheidsbeleving wordt ook wel aangeduid als subjectieve veiligheid. Dit als tegenhanger van objectieve veiligheid. Hiermee wordt het feitelijk niveau van criminaliteit en overlast bedoeld; de subjectieve veiligheid geeft aan hoe mensen dit waarnemen en beleven.
Ook al leven we waarschijnlijk in een tijd waarin we veiliger zijn dan ooit: (samen)leven is nooit zonder risico’s. Het gaat erom hoe jij als persoon die risico’s ervaart en hoe (of) je er mee om kunt gaan. In navolging van de Britse criminoloog Loader gaan we er vanuit dat een mens zich veilig weet:
wanneer hij het gevoel heeft dat hij de risico’s in zijn omgeving met redelijk vertrouwen het hoofd kan bieden.
Dat kan dus zijn omdat er geen risico’s zijn. Maar het zal vaker voorkomen dat er wel risico’s zijn, maar dat deze niet als wezenlijk bedreigend worden ervaren. Omdat iemand het gevoel heeft dat hij deze risico’s zelf kan hanteren of het gevoel heeft dat hij voldoende steun uit zijn omgeving zal krijgen.
Veiligheidsbeleving als dikke kabel
Veiligheidsbeleving bestaat bij de meeste mensen uit allerlei verschillende gedachten, gevoelens en emoties, die ook nog eens op heel verschillende onderwerpen betrekking kunnen hebben. Je zou veiligheidsbeleving kunnen zien als een dikke kabel, opgebouwd uit heel veel draadjes… .
Vraag jij je af waarom je aandacht moet hebben voor (on)veiligheidsbeleving, lees dan hier meer over het belang ervan.