Economische consequenties slechte veiligheidsbeleving
Een slechte veiligheidsbeleving werkt economisch op verschillende manieren door. Het kan bijvoorbeeld de omzet aantasten omdat klanten wegblijven, het maakt het lastiger om mensen aan te trekken of het tast het investeringsklimaat aan.
Want:
- als mensen denken dat een winkelcentrum onveilig is, gaan ze daar minder snel heen;
- als klanten denken dat op het parkeerterrein bij een winkel veel uit auto’s wordt gestolen, gaan ze liever ergens anders heen;
- als ouders denken dat een bepaalde club onveilig is, verbieden zij hun kinderen daarheen te gaan;
- als toeristen denken dat een stad onveilig is, kiezen zij minder vaak voor die stad;
- als onveiligheidsgevoelens de huizenprijzen negatief beïnvloeden (wat herhaaldelijk is aangetoond) dan zal het voor bedrijfspanden niet veel anders zijn. En zullen bedrijfspanden minder gewild zijn als die in een gebied liggen waar de veiligheidsbeleving onder de maat is.
- et cetera.
Veiligheid is voor mensen één van de factoren uit de mix die bepaalt of een bepaalde locatie, gelegenheid, winkel of baan aantrekkelijk is. Een goede (ervaren) veiligheidssituatie kan zo dus ook een concurrentievoordeel betekenen.
Let op: er circuleren inmiddels de nodige ‘onzin’-onderzoeken van bedrijven die er belang bij hebben dat in een bepaalde sector onveiligheid wordt aangetoond (want laten ze daar nou nét wat tegen leveren of verkopen…). Onderwerp dergelijke onderzoeken dus eerst aan een grondige toetsing voordat je de resultaten overneemt of onderschrijft.