Product toegevoegd aan winkelmand
 

Veiligheidsbeleving


De veiligheidsbeleving in bepaalde wijken en buurten

Zoom je in op wijken in een gemeente dan zie je vaak een bepaald patroon terugkomen; zeker in de meer stedelijke gebieden. Dat ziet er ongeveer zo uit:

  • een uitgesproken (relatief hoge of juist lage) veiligheidsbeleving in de binnenstad/het centrum,
  • een meerderheid van wijken met een vrij goede veiligheidsbeleving
  • één of meer wijken die zowel objectief als subjectief relatief onveilig zijn. Meestal bevinden deze wijken zich in meerdere opzichten in een achterstandssituatie
  • één of meer zeventiger/tachtiger jaren buitenwijken, met een verhoogde kwetsbaarheid op het gebied van veiligheid en leefbaarheid (bijvoorbeeld zogenoemde ‘bloemkoolwijken’)
  • een Vinex- of andersoortige recent gebouwde wijk, soms met een relatief gematigde veiligheidsbeleving (en gevoeligheid voor overlast)

Nauwkeuriger onderzoek naar wat er in deze wijken aan de hand is, levert vaak op dat de veiligheidsbeleving in buurt X door andere factoren wordt bepaald dan de beleving in de daarop lijkende buurt Y. En dus hebben deze buurten ook een andere aanpak nodig om de veiligheidsbeleving te versterken.

Een ‘one size fits all’-aanpak voor de veiligheidsbeleving in verschillende buurten is dan ook niet te geven. Wel zijn er verschillende strategieën om hier mee aan de slag te gaan. Er zijn twee varianten:

  1. quick & dirty methode
  2. de maatwerkmethode

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid