Demografische kenmerken
Grote verschillen in veiligheidsbeleving zijn gemiddeld genomen zichtbaar aan de hand van:
- Leeftijd: jongeren lopen meer risico, ouderen voelen zich vaker kwetsbaar.
- Geslacht: vrouwen voelen zich gemiddeld genomen onveiliger dan mannen, zij hebben ook een grotere kans op seksueel geweld én kunnen zich daartegen lastiger verdedigen.
- Seksuele oriëntatie: zowel homo’s als lesbiennes voelen zich overwegend vaker onveilig als heteroseksuele mannen en vrouwen. Zij ervaren ook vaker respectloos gedrag en criminaliteit, zowel waar het gaat om geweldscriminaliteit als om vermogenscriminaliteit en vandalisme.
Meer informatie hierover lees je bij de Persoonlijke factoren. In de Veiligheidsmonitor en andere enquêtes is het overigens gemakkelijk om linken te leggen aan de hand van demografische kenmerken.
Analyse
Zijn er indicaties van een problematische veiligheidsbeleving bij een groep met specifieke kenmerken (al dan niet in een bepaalde buurt), voer dan altijd eerst een nadere analyse uit van wat er precies aan de hand is. Doe dat óók door met een aantal mensen zelf in gesprek te gaan.
Actie
Orden de bevindingen uit de analyse aan de hand van de Tafel van 12 en bekijk vervolgens wat de 3 tot 5 belangrijkste aanknopingspunten voor actie zijn.
Tip
Haal inspiratie uit maatregelen die bij andere succesvol waren, maar kopieer deze niet zomaar één op één. Per situatie kunnen namelijk hele andere factoren een rol spelen.