Product toegevoegd aan winkelmand
 

Veiligheidsbeleving

Tiendplein Rotterdam

Het Tiendplein groeit in 2013 uit tot een van dé hotspots van het Oude Westen. Woonstad Rotterdam knapt bedrijfsruimtes op, de Alliantie West-Kruiskade trekt nieuwe ondernemers aan en maakt plannen voor een nieuwe inrichting van het plein, met onder meer terrassen en verlichting. Drugsoverlast heeft dit plein lange tijd gedomineerd. Repressieve inzet heeft effect gesorteerd, maar met een betere fysieke inrichting moet dit een blijvende situatie worden.

Doel

Het Tiendplein wordt een bruisend plein met restaurants en terrassen. Niet alleen het Tiendplein, maar het hele gebied van de West-Kruiskade moet veiliger en aantrekkelijker worden. Een veilige en aantrekkelijke winkelstraat zorgt voor meer tevreden bewoners en trekt meer bezoekers en toeristen.

Doelgroep

(Horeca-)Ondernemers

Aanpak

Renovatie van het Mecanoo-gebouw, een groot grijs pand met onderdoorgang. De bedrijfsruimtes van dit klassieke gebouw op de kop van het plein worden samengevoegd. Hier komt een Grand Café.

Een bloemenkiosk op het plein wordt gesloopt. Het is wel van belang om de bloemist te behouden en hij heeft een nieuw onderkomen gekregen in het opgeknapte Mecanoo-gebouw.

Middelpunt op het plein is een historisch transformatorhuisje in de zogenoemde kubistische, expressionistische stijl. Er zijn weinig van dergelijke transformatorhuisjes in Nederland en op initiatief van netbeheerder Stedin en in samenwerking met gemeente Rotterdam en Alliantie West-Kruiskade, is het transformatorhuisje in oude luister hersteld. Eind 2013 moet het plein klaar zijn.

Uitvoerende organisatie(s)

Alliantie West-Kruiskade is de beheerorganisatie voor de West-Kruiskade en directe omgeving. De alliantie is een gezamenlijk initiatief van gemeente Rotterdam, deelgemeente Rotterdam Centrum en woningcoöperatie Woonstad Rotterdam.

Voor het Tiendplein werkt de Alliantie samen met gemeente, professionals uit de creatieve sector en bewoners en ondernemers uit de wijk.

Werkzame elementen

Door fysiek ingrijpen ontstaat een plein dat overzichtelijk, beheersbaar, voorspelbaar en aantrekkelijk wordt.

Evaluatie

Het plein is nog niet af, dus er kan nog geen evaluatie plaatsvinden.