De BuurTent Tilburg
In een straat waar recent een woningbraak is geweest wordt de BuurTent, letterlijk een tent, opgezet. In de BuurTent krijgen buurtbewoners informatie en voorlichting over het tegengaan van woninginbraak.
Doel
De veronderstelling is dat van de BuurTent een preventieve werking uitgaat. De zichtbare aanwezigheid schrikt inbrekers af. Daarnaast kunnen bewoners preventietips en voorlichting over woninginbraak vragen.
Doelgroep
De buurtbewoners
Aanpak
De impact van woninginbraak is zowel bij het slachtoffer als de omringende buurt erg hoog. Daarnaast komt het vaak voor dat op een geslaagde woninginbraak een golf van inbraken in dezelfde omgeving volgt, doordat inbrekers het type huis kennen. Na een inbraak in een straat wordt de BuurTent opgezet. De BuurTent is letterlijk een tent waar politie, buurtpreventie, de woningbouwvereniging en beveiligingsbedrijven voorlichting en preventietips geven aan buurtbewoners.
Uitvoerende organisatie(s)
- Gemeente
- Politie
- Woningbouwvereniging
- Buurtpreventie (buurtbewoners)
Werkzame elementen
Woninginbraken kunnen de aanleiding zijn voor onveiligheidsgevoelens in de wijk. Zichtbare aanwezigheid van gemeente en politie in de wijk kan buurtbewoners geruststellen. Daarnaast is de gedacht dat, door de zichtbare aanwezigheid, inbrekers niet zo snel opnieuw in diezelfde wijk inbreken.
Evaluatie
Een evaluatie van de gemeente Tilburg liet zien dat het aantal woninginbraken in de twee proefwijken in twee jaar tijd met bijna een derde was afgenomen. Over de relatie van BuurTent en de veiligheidsgevoelens is (nog) niets bekend.