Product toegevoegd aan winkelmand
 

Veiligheidsbeleving

Buurtblogs (Amsterdam)

In Amsterdam heeft een aantal stadsdelen eigen buurtblogs. Het buurtblog van het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer is bijvoorbeeld BoloBoost. Op het online platform is een dagelijks overzicht te zien van de buurtactiviteiten, nieuws en ook promotie van nieuwe winkels en restaurants.

Boloboost is niet het enige online platform dat een buurt promoot. Sinds 2010 kent bijna elke opkomende Amsterdamse wijk een buurtbooster. De blogs hebben namen als ILoveNoord, Check West, In Oost en Nice Nieuw West. Ook buurten in Utrecht en Den Haag ontplooien dergelijke initiatieven.

Doel

De blogs promoten niet alleen lokale winkels, maar ze hebben ook als doel het vergroten van de sociale cohesie door middel van kinderactiviteiten, buurtborrels en sportdagen.

Doelgroep

Bewoners

Aanpak

Bewoners zelf lanceren deze online platforms. Het is van en voor bewoners. Volgens de oprichters van BoloBoost is het doel is van deze buurt 'in alle opzichten een fijne buurt te maken om te wonen, te werken, te winkelen en te spelen. Met Boloboost delen we ideeën, informeren we over concrete plannen en activiteiten, en vragen we hulp om deze uit te voeren.'

Uitvoerende organisatie(s)

Bewoners

Werkzame elementen

Deze typisch bottum-up benadering zorgt ervoor dat bewoners zelf het initiatief nemen om hun buurt of wijk mooier, schoner en veiliger te maken. De ontplooide activiteiten kunnen eraan bijdragen dat bewoners hun buurt meer gaan omarmen. Het geeft professionals beter inzicht over hoe bewoners over hun buurt denken en wat zij er wel of niet prettig aan vinden. Door mee te werken aan het verbeteren van de reputatie van een buurt, kan dat op termijn een positieve doorwerking hebben op de veiligheidsbeleving.

Evaluatie

Niet bekend

Beschikbaar materiaal / links