Product toegevoegd aan winkelmand
 

Veiligheidsbeleving

Aanpak verloederde tuinen

Verloederde tuinen zijn bewoners vaak een doorn in het oog. Tuinen zijn te beschouwen als visitekaartjes van de buurt. In een buurt met verzorgde tuinen voelen bewoners zich vaak ook prettiger. En dat draagt bij aan een betere leefomgeving.

Doel

Verloedering van tuinen terug te dringen en zo een betere leefomgeving creëren.

Doelgroep

Bij de aanpak van verloederde tuinen zijn verschillende partijen betrokken: gemeenten, woningcorporaties, eigenaren en/of gebruikers van tuinen.

Aanpak

Er zijn een aantal juridische en niet-juridische mogelijkheden om de verloedering van tuinen terug te dringen. Deze zijn op een rijtje gezet in de Handreiking aanpak verloederde tuinen van de VROM-inspectie.

Bijvoorbeeld door gesprekken te voeren. Maar ook met juridische maatregelen zoals handhaving, een last onder dwangsom of bestuursdwang. Een verhuurder kan de kosten van herstel verhalen als servicekostenpost. En in het uiterste geval kan de rechter de huurovereenkomst wegens wanprestatie ontbinden.

Om ’verloedering’ tegen te gaan heeft Hilversum een speciaal ’houd het netjes’-artikel in de algemene plaatselijke verordening (apv) opgenomen.

Uitvoerende organisatie(s)

Gemeenten, woningcorporaties, eigenaren en/of gebruikers van tuinen.

Werkzame elementen

  • Naast een pallet van juridische middelen wordt ook een niet-juridische middel genoemd: ga het gesprek aan met bewoners.
  • Niet alleen de organisaties, maar ook bewoners zelf steken letterlijk de handen uit de mouwen om tuinen weer ordelijk te maken. In de handreiking van de VROM-inspectie worden diverse voorbeelden genoemd: Groningen, Apeldoorn, Almelo.

Evaluatie

Niet bekend.

Beschikbaar materiaal / links