Product toegevoegd aan winkelmand

Veiligheidsbeleving


Sociale veiligheid in trein en op station licht gestegen

88% van de reizigers geeft het veiligheidsgevoel op stations en in treinen het afgelopen jaar een 7 of hoger. Een lichte stijging in vergelijking met 2016. Dat blijkt uit cijfers van de NS.

Medewerkers

Ook NS-medewerkers voelen zich veiliger tijdens hun werk. Een meerderheid van 66.8% voelt zich veilig tot zeer veilig tijdens het werk - een kwart reageerde neutraal - tegenover 57.6% in 2016. Er is ook een stijging te zien in het veiligheidsgevoel van onze medewerkers in de avonduren. In 2016 voelde 30% van de ondervraagden zich onveilig in de avond en nacht. In 2017 is dit gedaald naar 21.7  %.

Maatregelen

De NS heeft verschillende maatregelen genomen om de veiligheid te vergroten. Op 74 stations zijn de poortjes gesloten en ook is er meer gericht cameratoezicht op stations. Daarnaast zijn er op uitgaansavonden na 22.00 uur 2 conducteurs op de trein en worden op de overige avonden zogeheten flexibele veiligheidsteams ingezet.

Waardoor voelen mensen zich onveilig? Wat levert een positieve bijdrage aan veiligheidsbeleving? Hoe kunnen gemeenten concreet met het verbeteren van veiligheidsbeleving aan de slag? Kijk in het dossier Veiligheidsbeleving voor meer informatie.