Product toegevoegd aan winkelmand

Veiligheidsbeleving


Politie waarschuwt voor ‘knuffeldieven’

Politie in de regio Zeeland en West-Brabant waarschuwt oudere inwoners voor de praktijken van zogenaamde ‘knuffeldieven’: dieven die, terwijl ze hun slachtoffer knuffelend bedanken, senioren beroven van sieraden. Aan de diefstal gaat een babbeltruc vooraf. 

Afgelopen weekend sloegen de knuffeldieven op meerdere plaatsen toe. In alle gevallen spreken de slachtoffers over een donkerkleurige auto waarin meerdere mensen zitten, een man als bestuurder en meerdere vrouwelijke passagiers. Ze spreken mensen aan, met als smoes dat ze de weg willen weten, bijvoorbeeld naar een ziekenhuis, apotheek of een kerk. Dat doen ze de ene keer in het Nederlands, maar soms ook in het Engels. Daarna stappen ze uit om de persoon knuffelend te bedanken en worden hun slachtoffers beroofd. 

Jaarlijks zijn er in Nederland 1.000 geregistreerde aangiftes van babbeltrucs (cijfer politie). Waarschijnlijk is het werkelijke aantal hoger, want veel mensen schamen zich als ze zijn bestolen via een babbeltruc; voor hen is de drempel om melding te maken bij de politie hoger. Lees het CCV-dossier Senioren & Veiligheid.