Product toegevoegd aan winkelmand

Veiligheidsbeleving


Politie: 'Inzet bodycams in uitgaansleven Ede bevalt goed’

Politieagenten en toezichthouders op het Museumplein in Ede dragen bodycams om de effecten van drankmisbruik bij minderjarige jongeren tijdens het uitgaan op film vast te leggen. Dit project met de naam 'De Confrontatie' startte 1 jaar geleden.

Wijkagent Martijn Hakstege trekt de kar bij dit project. Hij zegt in nieuwsblad Ede Stad al jaren enthousiast te zijn over het gebruik van bodycams en zag ook direct de meerwaarde om ouders van jongeren die laveloos naar het bureau werden gebracht, beelden te tonen van hun zoon of dochter.

,,We lieten voorheen de ouders ook naar het politiebureau komen om hun kinderen op te halen’’, vertelt Hakstege. ,,Natuurlijk grepen we dat moment aan om te vertellen hoe we zoon- of dochterlief aantroffen. Maar beelden zeggen nu eenmaal meer dan heel veel woorden. Beelden komen echt binnen."

Volgens Hakstege is het afgelopen jaar een enorme preventieve werking uitgegaan van de bodycams. De stappers hadden erover gelezen in de krant. “We werden gewoon aangesproken door jongeren. ‘Jij hebt een bodycam bij je hè, ik kijk wel uit’."

Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan

De Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan (KVU) van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) helpt gemeenten, horecaondernemers en de politie om de veiligheid in een horecagebied te verbeteren. Bij de KVU draait alles om het gezamenlijk maken van afspraken en controle op de naleving van de gemaakte afspraken. Het is een instrument dat structuur in het proces aanbrengt.