Product toegevoegd aan winkelmand

Veiligheidsbeleving


Invloed van twitterende wijkagenten op veiligheidsbeleving

Verbetert een twitterbericht van de politie de veiligheidsbeleving? Of is het juist verontrustend en stoort het? Imke Smulders, promovendus bij de Open Universiteit, onderzocht wat de invloed van het gebruik van Twitter door wijkagenten is op de veiligheidsbeleving in haar proefschrift '#Politie. Twittergebruik door wijkagenten en de veiligheidsbeleving van de burger'. 

Zichtbaar, aanwezig en beschikbaar

Uit de interviews in het onderzoek blijkt dat burgers zichtbaarheid, aanwezigheid en beschikbaarheid verwachten en verlangen van hun wijkagent. De politie speelt een belangrijke rol in het verlichten van onveiligheidsgevoelens en angst voor criminaliteit, bijvoorbeeld door de geruststellende werking van ‘Blauw op straat’.

Met social media kunnen burgers en politie samenwerken aan de veiligheid en leefbaarheid in de buurt. Twittergebruik van de wijkagent geeft een positiever beeld van de politie, maar zorgt er niet voor dat mensen zich veiliger of onveiliger voelen. Als conclusie stelt Imke Smulders dat twittergebruik door de politie bijdraagt aan de wens van de burgers om politie en wijkagent zichtbaar en bereikbaar te laten zijn.

Waardoor voelen mensen zich onveilig? Wat levert een positieve bijdrage aan veiligheidsbeleving? Op deze website vindt u theoretische inzichten en praktische informatie om te gebruiken in de dagelijkse praktijk. Of neem contact op met CCV-adviseur Sten Meijer.