Product toegevoegd aan winkelmand

Veiligheidsbeleving


Aanbellen tot je een ons weegt: vrouw zonder partner houdt ’s avonds de deur dicht

In de avond doet 18% van de vrouwen zonder partner de deur niet open als de deurbel gaat. Van alle vrouwen mét partner is dat 10%. Vrouwen van 65 jaar of ouder zonder partner geven het vaakst aan dat zij ’s avonds de deur niet opendoen als de deurbel gaat. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Veiligheidsmonitor

Het onderzoek van het CBS is gebaseerd op de Veiligheidsmonitor, een enquête onder bijna 150.000 Nederlanders van 15 jaar of ouder. 

Van de vrouwen geeft 12% aan dat ze ’s avonds de deur niet opendoen, omdat ze bang zijn. Dat is ruim 2 keer zo veel als bij mannen (5%). Bij mannen maakt het samenwonen met een partner geen verschil bij de afweging om de deur ’s avonds open te doen, behalve bij 45- tot 65-jarigen. Ook bij hen doen degenen met een partner ’s avonds vaker open dan degenen die niet samenwonen.

5% jonge vrouwen bang alleen thuis

Niet alleen doen vrouwen vaker 's avonds de deur niet open, zij geven ook vaker dan mannen aan dat ze zich ’s avonds onveilig voelen als ze alleen zijn. Jongere vrouwen zeggen zich vaker ’s avonds thuis onveilig te voelen dan oudere vrouwen.

Van de mensen die zich vaak onveilig voelen als ze ’s avonds alleen thuis zijn, geeft 64% aan dat ze de deur niet opendoen als de deurbel gaat. Onder mensen die zich niet onveilig voelen, doet 7% ’s avonds vaak de deur niet open.

Waardoor voelen mensen zich onveilig? Wat levert een positieve bijdrage aan veiligheidsbeleving? Op deze website vindt u theoretische inzichten en praktische informatie om te gebruiken in de dagelijkse praktijk. Of neem contact op met CCV-adviseur Sten Meijer op sten.meijer(at)hetccv.nl.