Luister naar mensen die zich onveilig voelen
Als monitorcijfers aangeven dat mensen zich soms onveilig voelen, wat betekent dat dan eigenlijk? Hebben mensen echt last van die onveiligheidsgevoelens? Is onveiligheid werkelijk een probleem voor hen? Op welke manier dan en waardoor zouden zij zich wél veiliger voelen?
Dat zijn de vragen waarop je een antwoord wilt hebben. Dan kun je pas beoordelen of actie überhaupt nodig is en welke actie dat zou kunnen zijn.
Er zit dan ook maar één ding op: luisteren naar de mensen waar het om gaat. Door zélf in gesprek te gaan of door dat te laten doen (door mensen die dat dan ook echt kunnen!). Dat kan op vele verschillende manieren:
- Korte straatgesprekken
- Grootschaliger interviews
- Netwerken en schouwen
- Structurele samenwerking in de wijk
- Social media
De grootschalige bijeenkomst
(Overheids)organisaties gebruikten van oudsher één manier om met burgers in gesprek te gaan: de grootschalige inspraakavond. Om écht zicht te krijgen op de veiligheidsbeleving van burgers is dat veelal de minst geschikte manier: er ontstaat namelijk een grote vertekening in het beeld dat je hiermee krijgt. Want er komt meestal een bepaald type mens naar zo’n bijeenkomst, en vervolgens is ook maar een deel daarvan aan het woord.