Product toegevoegd aan winkelmand
 

Veiligheidsbeleving


Invloed fysieke omgeving op veiligheidsbeleving

De fysieke omgeving doet ook iets met de veiligheidsbeleving van mensen. Dan gaat het zowel om het ontwerp en de inrichting, als ook het beheer van de fysieke omgeving.

Invloed inrichting omgeving op veiligheidsbeleving

Voor een goed veiligheidsgevoel is het vooral belangrijk dat de omgeving:

  • overzichtelijk,
  • beheersbaar,
  • voorspelbaar en
  • aantrekkelijk is.

Bovendien moet de omgeving voor de juiste personen toegankelijk of juist ontoegankelijk zijn. Is het makkelijk de weg te vinden, je thuis te voelen? En ondersteunt de opzet en het karakter van de straat, buurt, wijk, enzovoort – bezien vanuit de gebruiker – de gewenste sociale interactie en vermindert het de kans op ongewenste interactie? Straalt de inrichting een prettig verblijfsklimaat uit of juist niet? Dat zijn aspecten die vanuit het ontwerp en de inrichting van de omgeving van belang zijn voor de veiligheidsbeleving.

Zorg voor omgeving en gevolg voor veiligheidsbeleving

Bij beheer gaat het vooral om de mate waarin de omgeving uitstraalt dat er sprake is van sociale orde en dat er ook zorg voor de omgeving is (schoon en heel). Verloedering, vervuiling, gebrek aan onderhoud: dit zijn al snel signalen voor het tegenovergestelde. Het zal zich veelal vertalen in een sterkere onveiligheidsbeleving.

Tip: neem in de analyse van de (on) veiligheidsbeleving ook de fysieke omgeving mee. Luister daarbij goed naar wat gebruikers erover vertellen. En lees wat de fysieke omgeving kan betekenen voor een aanpak.

Klik op de vakken in onderstaand figuur voor een verdere toelichting per factor.

Move mouse over image

Bron: Eysink Smeets, 2013

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid