Product toegevoegd aan winkelmand
 

Veiligheidsbeleving


Algemene maatschappelijke context

Onze zorgen over criminaliteit en veiligheid weerspiegelen ook veel diepere zorgen over waar het met de samenleving heengaat. Dat diffusere ‘onbehagen’ komt in onze gedachten en gevoelens bij vragen over sociale veiligheid naar boven, maar hebben eigenlijk betrekking op een veel dieper, meer existentieel gevoel van (on)veiligheid.

Het in vele opzichten harder worden van de maatschappij, de toenemende individualisering, de steeds snellere ontwikkelingen en hogere eisen (‘kom ik nog wel mee’?), de afnemende zekerheden of het ontstaan van de zogenoemde risicosamenleving met zijn diffuse bedreigingen… als het ware ongemerkt mengen onze gevoelens en gedachten daarover zich in de discussie die op het eerste gezicht over criminaliteit en overlast lijkt te gaan. Maar dat niet alleen, ze versterken juist deze gedachten en gevoelens. En het vervelende is: daar valt eigenlijk niet zo veel aan te doen.

Economische crisis

Zo moeten we er bijvoorbeeld rekening mee houden dat vanaf het najaar van 2008 staat onze veiligheidsbeleving ook onder invloed van de economische crisis staat. En dat is dus natuurlijk van een heel andere soort onveiligheid!

Opvallend is in ieder geval dat de veiligheidsbeleving vóór 2008 jaar na jaar verbeterde, maar dat die verbetering vanaf het najaar van 2008 tot stilstand is gekomen. Zie ook Landelijk beeld.

Klik op de vakken in onderstaand figuur voor een verdere toelichting per factor.

Move mouse over image

Bron: Eysink Smeets, 2013

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid