Product toegevoegd aan winkelmand
 

Veiligheidsbeleving


Succes veiligheidsbeleving zit ‘m in de details

Neem niet te snel aan dat iets ‘wel zal werken’ op de veiligheidsbeleving (‘want dat deed het elders ook’). Of dat je eigenlijk al optimaal aan de Tafel van 12 voldoet, omdat je af hebt zitten vinken en tevreden kon constateren dat ‘we echt wel wat aan signaalcriminaliteit doen, en met een leuk projectje ook wat aan buurtbetrekkingen werken en op onze inspreekavonden kunnen mensen echt hun invloed laten gelden’.

Het gaat er allereerst niet om wat jij vindt, het gaat erom of het in de ervaring van de burgers werkt. Zien burgers inderdaad een verbetering op het gebied van signaalcriminaliteit? En op het gebied van de betrekkingen in de buurt? Ervaren zij ook echt zelf invloed? Doen je niet alleen de goede dingen, maar doe je die ook nog eens met de juiste intensiteit en (in de praktijk vaak lastig) met de juiste continuïteit?

Keer op keer blijkt in de praktijk vaak weer dat het succes ‘m zit in de details. Omdat er net een paar ambtenaren aan de slag zijn gegaan die preciés de juiste toon in de buurt wisten te raken. Omdat precies op het goede moment de goede problemen zijn aangepakt op een manier die aansprak en geloofwaardig was. Naarmate de bij een aanpak betrokkenen professionals (en bestuurders) meer werken vanuit eenzelfde, ook gedragen en eigen gemaakte visie op wat nodig is om de veiligheidsbeleving te verbeteren wordt de kans groter dat ook de details gaan kloppen. Want ieder weet immers waarop te letten. Investeer dus in het laten groeien van zo’n gezamenlijk beeld.

Niet alleen het succes zit ‘m vaak in de details, ook het falen. Herinnert u zich bijvoorbeeld nog de Moerdijkbrand? Weet u nog welke commotie er ontstond toen minister Opstelten – door een toeval – niet uit zijn busje was gestapt? Terwijl de autoriteiten aangaven dat de situatie niet gevaarlijk was leek dat detail die uitspraken meteen te logenstraffen. Een ogenschijnlijk detail met grote consequenties voor de geloofwaardigheid. Van dag tot dag zijn ook in de ‘kleinere’ praktijk voor burgers vaak dergelijke cue’s te zien die het officieel uitgedragen beleid in twijfel doen trekken. Wees daarvan dus bewust.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid