Product toegevoegd aan winkelmand
 

Veiligheid en zorg


Help samen mensen met verward gedrag met de wijk-GGD’er

Mensen met verward of onbegrepen gedrag kunnen (ernstige) overlast veroorzaken, maar hebben vooral zorg en hulp nodig. De wijk-GGD’er, ook wel wijk-GGZ’er of wijkfunctionaris, werkt als verbindingsofficier in het netwerk van veiligheid en zorg. Hij of zij gaat zo snel mogelijk op mensen met verward gedrag af om escalaties te voorkomen.

47 gemeenten hebben intussen met begeleiding van het CCV een wijk-GGD’er aangesteld om de overlastproblemen rond mensen met verward gedrag doeltreffend aan te pakken. 

Het CCV onderzocht wat de werkwijze van de wijk-GGD'er succesvol maakt. In het rapport 'De kracht van de wijk-GGD'er' lees je de uitkomsten.

De wijk’GGD’er en de samenwerking op veiligheid en zorg

In een vroeg stadium bepaalt de wijk-GGD’er samen met (zorg)ketenpartners welke aanpak en zorg de persoon nodig heeft en regelt dit. Een wijk-GGD’er kent niet alleen de weg binnen formele instanties zoals politie, gemeente en GGZ-instellingen, maar onderhoudt een breed netwerk. Denk aan buren, huisartsen, supermarkten, vrijwilligersorganisaties.

Aan de slag met de wijk-GGD’er

Het CCV begeleidt al enkele jaren gemeenten bij de invoering van een wijk-GGD’er. Heb je vragen hoe je het beste een wijk-GGD’er kunt invoeren, aan welke randvoorwaarden je moet denken en waar een wijk-GGD’er aan moet voldoen? Neem contact op; we helpen je graag verder. Bel of mail met Leonie Aarsen: Leonie.Aarsen@hetccv.nl, 06 27 06 74 00.

Meer achtergrondinformatie over de wijk-GGD’er lees je in op deze website in het dossier Wijk-GGD'er.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid