Product toegevoegd aan winkelmand
 

Veiligheid en zorg


Pak burenoverlast effectief aan

Wist je dat 1 op de 3 bewoners last heeft van zijn buren? Het gaat dan om geluidsoverlast, pesterijen, overhangende takken in de tuin of de rook van een barbecue op het balkon van de buren.

Komen bewoners zelf niet snel tot een oplossing, dan is het belangrijk dat zij hulp inschakelen om te zorgen dat de problemen niet uit de hand lopen. Hulp vinden zij bij lokale organisaties die buurtbemiddeling kosteloos aanbieden. Inmiddels hebben 300 gemeenten buurtbemiddeling georganiseerd en profiteren daar dagelijks van.

Buurtbemiddeling en de samenwerking op veiligheid en zorg

Buurtbemiddeling is een laagdrempelige voorziening die bewoners weerbaar(der) maakt en meer zelfredzaam. Bewoners leren hoe ze met hun gevoelens en verwachtingen kunnen omgaan en deze met hun buren bespreekbaar maken. Bovendien heeft buurtbemiddeling een positief effect op de leefbaarheid, het veiligheidsgevoel en de sociale samenhang in buurten. Zo draagt het bij aan een van de pijlers van het team Veiligheid en zorg: veilige en sociale wijken.

Buurtbemiddeling voorkomt ernstige overlast

Ook politiemensen en woonconsulenten zijn blij met buurtbemiddeling in hun wijken. Het ontlast hen in hun taken. Zij kunnen ruziënde buurtbewoners met een gerust hart doorverwijzen, want 70% van de zaken wordt met een goed einde afgesloten en stopt de burenoverlast. Daarmee is buurtbemiddeling een onmisbare schakel om ernstige woonoverlast te voorkomen. Daarom zeggen we ook: ‘burenoverlast? Eerst buurtbemiddeling!’

Buurtbemiddeling: samenwerken tussen veiligheids- en sociaal domein

Buurtbemiddeling organiseren in je gemeente vraagt om samenwerking tussen veiligheidsprofessionals en zorg/welzijnsprofessionals. In die zin draagt het opzetten van buurtbemiddeling in je gemeente ook bij aan de samenwerking tussen deze domeinen.

Aan de slag met buurtbemiddeling

Wil je buurtbemiddeling starten in je gemeente? Het CCV geeft je graag advies hoe je dat het beste kunt aanpakken. Op deze pagina in het dossier buurtbemiddeling lees je meer over wat het CCV voor je kan betekenen en vind je de link naar het handboek buurtbemiddeling. Heb je vragen? Neem contact op met Frannie Herder: Frannie.Herder@hetccv.nl, 06 12 06 47 72.

 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid