Product toegevoegd aan winkelmand
 

Veilig Uitgaansgebied


Onderzoek naar het effect van nudges op de veiligheid tijdens het uitgaan

Het plaatsen van spiegels en het uitrollen van rode lopers is een effectieve maatregel om veiligheidsgevoelens tijdens het uitgaan te verhogen. Dat blijkt uit dit onderzoek naar het effect van nudges in de gemeente Hilversum.

Probleemstelling

Het doel van dit onderzoek was om de veiligheid tijdens het uitgaan te verhogen door middel van nudging. Daarbij is gekeken naar de subjectieve veiligheid (hoe veilig voelt men zich) en naar de objectieve veiligheid (hoe veilig is het daadwerkelijk).

Aanpak

In dit onderzoek zijn twee nudges gebruikt: rode lopers en spiegels. Uit psychologisch onderzoek is bekend dat spiegels ervoor zorgen dat mensen zich bewust worden van zichzelf en dat dit de kans vergroot dat mensen zich gedragen volgens hun eigen normen en waarden. Rode lopers symboliseren status en klasse waardoor mensen het idee hebben dat ze op een bijzondere plek zijn waar ze zich horen te gedragen.

Ruim 200 jongeren vulden de vragenlijst in en ook is hun gedrag geobserveerd; 64 jongeren hebben een dag later een meer uitgebreide vragenlijst ingevuld. De eerste twee weekenden van het onderzoek waren er geen nudges. De laatste twee weekenden waren er spiegels opgehangen en rode lopers uitgerold.

Resultaten

De rode loper en de spiegels zorgden ervoor dat jongeren zich veiliger voelden. Ook waren de reacties op de nudges positief. Herhaling van het onderzoek is nodig om het effect op veilig en sociaal gedrag vast te stellen.

Organisatie

Universiteit Utrecht in opdracht van OM Spaces

Bestanden

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid