Product toegevoegd aan winkelmand
 

Vastgoedcriminaliteit


Onderzoeksrapporten

Filter zoekresultaten

Foute huurders (WODC)

14 december 2022

Wat is de meerwaarde van informatiedeling over crimineel pand-gebruik tussen verhuurders van vastgoed? En wat zijn de mogelijkheden en is de meerwaarde om die informatie te delen met opsporingsdiensten?

lees meer

Onderzoek gegevensdeling - Malafide huur

09 december 2022

In het rapport Onderzoek Gegevensdeling - Malafide huur van Privacy Management Partners staan de resultaten van een onderzoek naar de mogelijkheden die er zijn voor het delen van persoonsgegevens.

lees meer

Bestuurlijke rapportage bij sluitingen van drugspanden

10 november 2022

Bestuurlijke rapportages kunnen beter en sneller worden opgesteld, aangeboden en opgevolgd in zaken over sluitingen van drugspanden. Dit blijkt uit gepubliceerd onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en Onderzoeksbureau Breuer&Intraval in opdracht van het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap.

lees meer

Rapport casestudy screeningsproces

12 juli 2022

Een casestudy van Sara Wester en Dominique Rademaker naar het screeningsproces bij het verhuur van vastgoedobjecten, waarbij achteraf sprake was van malafide handel.

lees meer

Het profiel van katvangers in sociale huurwoningen

01 juli 2022

Veel criminele incidenten, zoals drugsproductie en wapenopslag, vinden plaats in sociale huurwoningen. De huurders van deze woningen zijn vaak geronseld door criminelen. Deze gebruiken de woningen; de huurders − katvangers zoals ze worden genoemd − zijn op papier aansprakelijk. Deze katvangers worden gekenmerkt door verschillende armoedegerelateerde problemen, blijkt uit onderzoek van TNO en anderen.

lees meer

Vast goed of vast fout: De vastgoedsector als gelegenheidsstructuur/facilitator voor georganiseerde misdaad in Nederland

07 september 2021

Op verzoek van het Landelijk Informatie- en Expertise Centrum heeft het programma Directoraat-Generaal Ondermijning van het ministerie van Justitie en Veiligheid desk research uitgevoerd naar de rol van de vastgoedsector in Nederland als gelegenheidsstructuur/facilitator voor de georganiseerde misdaad. Er is in kaart gebracht wat bekend is over die rol en de mate waarin zowel (een combinatie van) repressieve als preventieve interventies en maatregelen beschikbaar zijn gericht op het voorkomen en opsporen van (bepaalde vormen van) georganiseerde misdaad die gebruik (of eigenlijk misbruik) maken van vastgoed.

lees meer

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid