Product toegevoegd aan winkelmand
 

Collectieve horecaontzegging

Uitspraak over CHO van Nationale ombudsman

Uitspraak over CHO van Nationale ombudsman

Onderzoek van de Nationale ombudsman naar aanleiding van een klacht van een bezoeker die na een incident in een Zwols café een zogenaamde rode kaart (collectieve horecaontzegging) kreeg van een politieagent. Volgens de ombudsman moet de kaart worden gegeven door Horeca Zwolle.

Beschrijving

Aanvrager van het onderzoek werd ervan verdacht een portier te hebben mishandeld in een café in Zwolle. Op het politiebureau kreeg deze aanvrager van de politie (politiekorps IJsselland) een rode kaart. Als gevolg van deze kaart mocht de aanvrager zich gedurende een jaar niet in horecagelegenheden in de gemeente Zwolle vertonen. Aanvrager voelt zich schuldig tot het tegendeel bewezen is terwijl dat volgens hem juist andersom zou moeten zijn.

Het onderzoek van de Nationale ombudsman richtte zich op de verhouding tussen het uitgangspunt dat iemand onschuldig is tot het tegendeel bewezen is en de consequenties die aan een gele- en rode kaart zijn verbonden.

De Nationale ombudsman was van oordeel dat de politie, door een zo prominente rol te spelen bij de privaatrechtelijke 'bestraffing' door horeca-ondernemingen, voordat de rechter zich over de strafzaak heeft uitgesproken, handelt in strijd met het verbod op vooringenomenheid.

De Nationale ombudsman deed aan de politie de aanbeveling om de gele- en rode kaarten in de toekomst niet langer door de politie te laten uitreiken, maar juist door een vertegenwoordiger van de Horeca Zwolle.

Organisatie

Nationale Ombudsman

Links