Preventie
Rijksbrede aanpak
De Rijksbrede aanpak van loverboyproblematiek richt zich op preventie, bestrijding en bescherming van slachtoffers. In 2016 schreven de ministeries van Veiligheid en Justitie (VenJ) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) deze Kamerbrief (2016).
Risico's
Preventie begint bij een beter besef van de risico's die het potentiële slachtoffer loopt. Hierbij worden 3 verschillende doelgroepen onderscheiden:
- Jongeren
- Ouders
- Specifieke doelgroepen.
Voorlichting aan jongeren
Voorlichting over loverboyproblematiek aan jongeren kan het beste structureel worden geïntegreerd in het reguliere lesaanbod op scholen. Het onderwerp past goed binnen de lessen over seksuele vorming met thema's zoals (seksuele) weerbaarheid, seksueel grensoverschrijdend gedrag en normen en waarden binnen relaties.
Voorlichting over sociale media en internet
Aangezien loverboys steeds vaker hun slachtoffers via internet en sociale media ronselen, is voorlichting over het gebruik hiervan belangrijk. Op meldknop.nl kunnen jongeren online informatie, hulp en advies krijgen wanneer zij iets vervelends meemaken op internet.
Voorlichting aan ouders
Betrokken ouders en goede communicatie (ook over seksualiteit) binnen het gezin verkleinen het risico op slachtofferschap. Daarnaast is het belangrijk dat ouders signalen van loverboyproblematiek kennen en herkennen.
- Spirit heeft een programma 'Voorlichting aan ouders van jongeren op het middelbaar onderwijs'.
- De film 'De mooiste Chick van het Web' geeft voorlichting aan ouders van jongeren.
Voorlichting aan specifieke doelgroepen
Er zijn verschillende preventieprojecten die zich richten op specifieke doelgroepen. Meisjes met een laag IQ kunnen niet goed uit de voeten met reguliere preventieprojecten. Voor deze doelgroep bestaan speciale preventieprojecten, zoals een aangepast versie van het lespakket 'Lang leve de liefde'.