Seksuele uitbuiting
- Seksuele uitbuiting
- Wat is seksuele uitbuiting?
- Signaleren
- Facilitators
- Aanpak
- Loverboys
- Wet- en regelgeving
- Nieuws
- Documenten
Huisvesting
In deze stap kijk je waar illegale prostitutie kan plaatsvinden.
Onbewust | Bewust |
---|---|
( Verhuur)makelaar | ( Verhuur)makelaar |
Verhuurder | Verhuurder |
Huisjesmelker | Huisjesmelker |
Hotels | Hotels |
Vakantieparken | Vakantieparken |
Woningbouwvereniging | Airbnb |
Onbewuste facilitators
Makelaars, hotels en particuliere verhuurders weten niet altijd dat hun panden gebruikt worden door criminelen. Met name particuliere verhuurders zijn een belangrijke onbewuste facilitator. Van particuliere huurders valt ook niet te verwachten dat ze kennis hebben van deze criminele activiteiten.
Verhuurder
Als verhuurder is het lastig om een goed beeld te krijgen of de huurders zich houden aan de gestelde eisen als goed huurder. Daarom is het van belang om de verhuurder bewust te maken van de criminele risico’s.
De gemeente Rotterdam heeft richtlijnen opgesteld die het malafide huurders moeilijk maakt een woning te krijgen. Volgens deze richtlijnen stelt de verhuurder zorgvuldig vast aan wie hij de woning verhuurt en controleert of er in de woning geen misstanden plaatsvinden.
Hotels
Koninklijke Horeca Nederland heeft samen met het OM en de politie signaalkaarten en een voorlichtingsfilm ontwikkeld voor het herkennen van illegale hotelprostitutie.
Niet alleen voor de illegale sekswerkers maar ook voor de hotels zelf kan het zeer nadelige gevolgen hebben wanneer er illegale prostitutie (met dwang) plaatsvindt.
Hotelbazin Valkenburg leeft in nachtmerrie door loverboyzaakEen nette jongeman met aktetas meldt zich bij de receptie van hotel Botterweck in Valkenburg. Die vriendelijke jongeman staat nu bekend als Armin A.; hoofdverdachte in een zedenzaak, waarbij een 16-jarig meisje misbruikt zou zijn door tientallen mannen. De politie laat ten tijde van de inval weinig los. "De enige info die ik kreeg, was dat er op die kamer dingen waren gebeurd die niet zouden mogen gebeuren. Daar moest ik het mee doen." En dus gaat het leven gewoon door: Botterweck runt haar hotel, zoals ze dat al 32 jaar doet. Afgelopen maandag, ze is net terug van vakantie in Spanje, wordt ze 's morgens opgeschrikt door een meute journalisten voor haar hotel. "Ik had geen flauw idee waarom. Niemand had me iets verteld. Ik voelde me geïntimideerd." Botterweck is terechtgekomen in een, zoals ze het zelf omschrijft, regelrechte nachtmerrie. De suggestie in sommige media dat het hotel een loverboy gefaciliteerd heeft, leidt tot tientallen dreigbrieven en boze telefoontjes. De associatie met Armin A. is fnuikend voor de reputatie van het hotel, dat in korte tijd 20 annuleringen moet slikken |
Bewuste facilitators
Veel facilitators zijn zich bewust dat ze gebruikt kunnen worden door criminelen. Dit blijkt onder andere uit verschillende samenwerkingsverbanden die er zijn tussen bijvoorbeeld gemeenten, politie en woningcorporaties. Het gaat hier om welwillende facilitators die hun eigen branche zo schoon mogelijk willen houden.
Samenwerkingsverband
Door samen te werken, kun je het risico dat facilitators bewust meewerken aan criminele praktijken beperken.
In de regio Amsterdam is Doorzon actief. Een samenwerkingsverband om informatie binnen de doelstellingen van het verband met elkaar te delen. Het doel is het terugdringen van onrechtmatig gebruik van woningen. Kern van de aanpak is dat woningen uit het criminele circuit worden gehaald door gebruik te maken van civielrechtelijke of bestuursrechtelijke regelgeving.
Makelaars
In diverse regio’s wordt het zogenaamde stoplichtconvenant gebruikt. Makelaars kunnen via de makelaarsvereniging een screening van een klant aanvragen. Doel is te voorkomen dat particuliere huurwoningen en bedrijfspanden gebruikt worden voor criminele doeleinden zoals illegale prostitutie.
De politie raadpleegt vervolgens de politieregisters en geeft advies. Rood als er voldoende aanwijzingen zijn dat de betrokkene zich bezighoudt met georganiseerde criminaliteit. Groen als er geen aanwijzingen zijn voor criminaliteit. De makelaar beslist zelf of hij in zee gaat met de klant.
De makelaar wijst huurders bij het ondertekenen van de huurovereenkomst op de verplichting zich in te schrijven bij de gemeente op het betreffende adres. De makelaars leveren na een politieadvies de gegevens van de huurder ook zelf bij de gemeente aan. De gemeente controleert dan of de huurder zich daadwerkelijk heeft ingeschreven op het adres. Als dat niet zo is, start de gemeente een adresonderzoek.
De makelaars nemen een clausule in het huurcontract op waardoor verhuurders het pand met enige regelmaat kunnen controleren. Ook spannen zij zich in dat de verhuurder of zijzelf namens de verhuurder geen contante betalingen aannemen voor bijvoorbeeld huur of borg.
Woningverhuursites
Het is voor illegale prostituees of hun facilitators relatief makkelijk om panden of kamers te huren via een woningverhuurwebsite zoals Airbnb. Door deze verhuurwebsites is er minder toezicht op criminele activiteiten. Je kunt hierover afspraken maken met woningverhuursites.
Zo hebben de gemeente Amsterdam en Airbnb een overeenkomst getekend over de verhuur van woningen. Deze overeenkomst ziet niet zozeer toe op illegale prostitutie, maar vooral op de overlast rondom de illegale vakantiehuur. De gemeente Amsterdam laat in ieder geval zien dat het mogelijk is om gesprekken aan te gaan met facilitators en zo preventieve barrières op te werpen.
Vakantieparken
Ook vakantieparken faciliteren illegale prostitutie.
In de regio Noord-Veluwe is gestart met het project Vitale Vakantieparken om van de verblijfsrecreatie op de Noord-Veluwe een structureel vitale sector te maken en leefbaarheid en veiligheid te verbeteren. Samen met het CCV en het ministerie van Justitie en Veiligheid ontwikkelde de regio een speciale methode waarmee ondernemers en gemeenten veiligheidsproblemen in vakantieparken kunnen voorkomen of aanpakken. Deze methode is geïnspireerd op de methode van het Keurmerk Veilig Ondernemen.
- Meer informatie over het handboek Veilige Vakantieparken
Hotels
Hotels kunnen onbewust faciliteren. Maar in veel gevallen kan hotelpersoneel vermoeden dat er sprake is van illegale prostitutie. Daarom vallen hotels ook binnen de categorie 'bewuste facilitator'.
Koninklijke Horeca Nederland heeft een signalenkaart en een voorlichtingsfilm ontwikkeld om hoteleigenaar en personeel bewust te maken van de risico’s.
Sluiting hotel wegens illegale prostitutieDe gemeente Utrecht mag een hotel sluiten. Dat heeft de bestuursrechter van rechtbank Midden-Nederland vrijdag in een voorlopige voorziening beslist. De exploitant was naar de rechter gestapt, omdat de gemeente het hotel voor 6 maanden wil sluiten, omdat er illegale prostitutie zou plaatsvinden. Een mystery quest van de gemeente maakte via een website een afspraak met een prostituee. Deze vrouw nam hem mee naar een hotelkamer, waar hij zich bekend maakte als inspecteur. Daarnaast waren er nog meer aanwijzingen dat er prostitutie plaatsvond in het hotel. De leiding van het hotel deed volgens de rechter te weinig om prostitutie tegen te gaan. Het verplichte cameratoezicht bij de receptie werkte geregeld niet en de camera's waren weggedraaid naar de grond. Het besluit om dit hotel voor een periode van 6 maanden te sluiten is terecht, zo oordeelde de rechter. |
Verhuurders
Verhuurders kunnen zowel onbewust als bewust faciliteren. De aanpak bij bewust faciliteren is vergelijkbaar met het onbewust faciliteren.
Het project 'Goede huisbaas' van de gemeente Rotterdam is een voorbeeld van een aanpak in het herkennen van signalen en vroegtijdig ingrijpen.
Gemeenten kunnen ook adrescontroles uitvoeren. In 2015 is gestart met de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit (LAA). Bij deze aanpak verbetert de adreskwaliteit in de BRP door middel interbestuurlijke en intersectorale samenwerking. U kunt zo adresgerelateerde fraude voorkomen.
Voorbeeld: Werkwijze Schiedam bij illegale prostitutie in pandenMedio 2014 is begonnen met het vrijwillig sluiten van panden door de eigenaar. In het laatste kwartaal is proefgedraaid met een formeel bestuurlijk handhavingstraject waarbij de eigenaar van het pand, naar aanleiding van een voornemen tot sluiten op grond van artikel 3:7 APV, wordt uitgenodigd voor een zienswijzegesprek. Tijdens dit gesprek wordt veel aandacht geschonken aan de manier van verhuur van het pand en verbeteringen die daarin kunnen worden aangebracht. Ook wordt voorlichting gegeven over de illegale seksbranche en wordt aan de verhuurders gevraagd te vertellen hoe de verhuur tot stand is gekomen. Dit geeft de gemeente en de politie inzicht in de personen en eventueel de organisatie achter de inrichting. Deze werkwijze is vergelijkbaar met die van de uitvoering van het Damoclesbeleid van de gemeente Schiedam in 2014. Dit resulteerde in een significante daling van advertenties op onder andere kinky.nl, een van de websites die worden gebruikt voor het aanbieden van betaalde seks. En heeft daarmee ook geleid tot minder illegale seksinrichtingen in Schiedam. |
- Zie ook het overzicht van mogelijke interventies.
- Zie ook het overzicht facilitators binnen alle fasen.
© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid
Heb je een vraag?
Neem contact op met


Altijd op de hoogte van nieuws over criminaliteitspreventie en veiligheid via de CCV-nieuwsbrief