Product toegevoegd aan winkelmand
 

Prostitutiebeleid


Thuisprostitutie

Volgens de wet mogen sekswerkers vanuit hun woning sekswerk uitoefenen, zolang ze dat alleen doen en in de woning waarin ze staan ingeschreven. Het is immers vergelijkbaar met een nagelstudio of ZZP-werk. Toch kent thuisprostitutie verschillende uitdagingen.

Zo wordt de relatie met uitbuiting al snel gelegd en wordt sekswerk door de maatschappij en politiek nog altijd argwanend bekeken. Vanuit verschillende hoeken worden argumenten aangedragen om sekswerk vanuit huis te verbieden. Maar in hoeverre beperk je hiermee de vrijwillige keuze van de sekswerker om vanuit huis de diensten aan te bieden? Het is duidelijk dat over dit onderwerp nog veel discussie gevoerd wordt.

Podcast-serie over thuisprostitutie

Met de podcast-serie ‘De toekomst van thuisprostitutie’ belicht het CCV de verschillende perspectieven en maakt daarmee de uitdagingen bespreekbaar. In drie afleveringen word je meegenomen in de zienswijzen van gemeenten, sekswerkers, klanten van sekswerkers, politie en zorgverleners.

De 3 afleveringen zijn:

  • Aflevering 1: ‘De toekomst van thuisprostitutie; Sekswerk vanuit huis, hoe werkt dat?’
  • Aflevering 2: ‘De toekomst van thuisprostitutie; Beleid en werkelijkheid’
  • Aflevering 3: ‘De toekomst van thuisprostitutie; Zorgelijk of zorgend?’

Aflevering 1 

In de eerste aflevering van deze podcast-serie geven de sekswerkers Jessie en Dennis een inkijkje in hun leven. Ze vertellen waarom ze voor dit beroep gekozen hebben, wie hun klanten zijn en hoe ze omgaan met het stigma dat op sekswerk rust. Ook hoor je waar ze hun werk het liefste zouden willen uitvoeren, hoe de gemeenten waarin ze wonen hiermee omgaan en welke gevolgen dit voor ze heeft.

Aflevering 2

In de tweede aflevering ‘De toekomst van thuisprostitutie; Beleid en werkelijkheid’ vertellen Foxy Angel en Linda hoe zij in het sekswerk zijn gerold en hoe zij over thuisprostitutie denken. Daarnaast hoor je hoe de gemeenten Tilburg en Lelystad hun prostitutiebeleid invullen. Deze gemeenten hebben bewust de keuze gemaakt om prostitutie vanuit woningen toe te staan. Ook krijg je meer achtergrondinformatie van prostitutie- en gezondheidscentrum P&G292 (een samenwerkingsverband tussen HVO-Querido en de GGD Amsterdam) en het team mensenhandel van de politie.

Aflevering 3

In de derde aflevering ‘De toekomst van thuisprostitutie; Zorgelijk of zorgend?’ staan de taken en uitdagingen centraal, die handhavers, de GGD en de politie hebben om misstanden onder sekswerkers aan te pakken. Ook hoor je waarom en onder welke voorwaarden de gemeenten Tilburg en Lelystad prostitutie vanuit huis toestaan en hoe sekswerker Dennis dit toelatingsbeleid ervaart. Daarnaast vertellen meerdere partijen waarom het zo belangrijk is dat beleidsmakers en sekswerkers met elkaar in gesprek blijven.

Afleveringen beluisteren

De afleveringen van de podcast-serie ‘De toekomst van thuisprostitutie’ zijn onder andere te beluisteren via een van de volgende podcast-apps:

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid