Product toegevoegd aan winkelmand

Prostitutiebeleid


Erkenningsplicht voor thuisprostituees is landelijke primeur voor Drentse gemeenten

Wanneer illegale seksclubs worden gesloten, verdwijnen de sekswerkers vaak uit zicht. Gemeenten Assen, Aa en Hunze, Borger-Odoorn en De Wolden voeren als eerste gemeenten van Nederland een erkenningsplicht in voor thuiswerkende prostituees. De erkenningsplicht is een manier om de thuiswerkende prostituees die zich vooral adverteren op het internet, in beeld te krijgen en misstanden tegen te gaan. De gemeenten schrijven sekswerkers die bij hun bekend zijn aan om op gesprek te komen voor een erkenning. Anderen benaderen zij via de eigen advertenties van de sekswerkers op internet. In dat gesprek worden de mogelijkheden en plichten van de sekswerker uitgelegd. Zo kan een prostituee:

  • gratis medische checks laten uitvoeren bij de GGD
  • is er hulp bij psychosociale problemen
  • wordt een uitstapprogramma besproken

In dit gesprek wordt ook gekeken of de sekswerker vrijwillig in het vak zit. Bij sekswerkers die niet reageren op de uitnodiging van de gemeente, worden andere maatregelen ingezet. De handhaver probeert dan als zijnde een klant van de prostituee een afspraak te maken. 

Prostitutie is een beladen onderwerp. Vaak wordt prostitutie gelijkgesteld met arbeidsuitbuiting of mensenhandel. Dat is niet terecht. Prostitutie is een legaal beroep in Nederland en is als zodanig aan regels gebonden. De prostitutiebranche is wel kwetsbaar voor criminaliteit zoals mensenhandel. Lees meer in ons dossier prostitutiebeleid.