Signaaladvies over prostitutie 2.0
Prostitutie 2.0 is een nieuwe vorm van een sluimerend probleem waarmee een grote groep jongeren in Rotterdam fysiek in aanraking komt. De Rotterdamse Jongerenraad maakt zich ernstig zorgen over jeugdprostitutie en rol van de nieuwe media hierbij en startte dit onderzoek naar prostitutie 2.0.
Probleemstelling
Het verkrijgen van ideeën, opvattingen en inzicht over kennis, onwetendheid en impact van het onderwerp prostitutie 2.0.
Beschrijving
Prostitutie 2.0 houdt grootschalige manipulatie in, gebruikmakend van nieuwe communicatiemiddelen, met als doel seksuele handelingen of diensten af te dwingen, waar soms materiële en/of financiële vergoedingen tegenover staan.
De Rotterdamse Jongerenraad wilde een kwalitatief beeld krijgen van de heersende seksuele moraal onder Rotterdamse jongeren. Daarom is gekozen voor diepte-interviews. De interviews zijn open aangegaan om jongeren zoveel mogelijk in de gelegenheid te stellen hun verhaal zo vrij mogelijk te kunnen vertellen. Voor het onderzoek zijn 45 jongeren uit verschillende deelgemeentes geïnterviewd, onder andere deelgemeente Charlois, Noord, Centrum, Delfshaven en Feyenoord.
Conclusies
- 36 van de 45 ondervraagde jongeren is weleens fysiek betrokken geweest bij het opnemen of fotograferen van seksuele handelingen van andere jongeren, het doorsturen hiervan, het manipuleren van andere jongeren voor seksuele handelingen, het chanteren van andere jongeren om seksuele handelingen af te dwingen, het tegen een materiële vergoeding hebben van seks, al dan niet gedwongen groepsseks of andere praktijken die de Rotterdamse Jongerenraad gezamenlijk schaart onder prostitutie 2.0.
- Volgens een grove schatting naar aanleiding van de interviews zijn minimaal duizend jongeren in Rotterdam betrokken bij praktijken als deze.
- Alle 45 ondervraagde jongeren kennen meerdere mensen in hun directe omgeving die betrokken zijn bij dergelijke praktijken.
- Alle 45 ondervraagde jongeren met enige regelmaat beeldmateriaal van seksuele handelingen ontvangt van andere Nederlandse jongeren via social media of berichtendiensten als Whats-App en Blackberry Messenger.
- Steeds meer jongeren die deelnemen aan deze praktijken organiseren zich in een collectief dat gezamenlijk klanten zoekt en samen de winst verdeelt.
- In elke deelgemeente van Rotterdam is minimaal één plek waar deze praktijken met regelmaat plaatsvinden.
- In meer dan de helft van de gevallen minderjarige jongeren betrokken zijn.
Organisatie
Rotterdamse Jongerenraad