Product toegevoegd aan winkelmand
 

Prostitutiebeleid

Reactie op actieplan en zwartboek mensenhandel

In deze brief aan de Tweede Kamer reageert minister Opstelten van Veiligheid en Justitie op het actieplan mensenhandel van de ChristenUnie en het Zwartboek mensenhandel van schrijfster Maria Genova. Ook is het meest recente rapport van de Zweedse rapporteur mensenhandel bijgevoegd.

Beschrijving

In het actieplan mensenhandel van de ChristenUnie komen tien maatregelen aan bod. Op al deze maatregelen geeft minister Opstelten een reactie. Enkele hiervan:

  • Om voorlichting (onder andere op scholen) te kunnen geven over loverboys komt er een handreiking en een voorlichtingsfilm.
  • Stichting M. gaat campagne voeren om meldingen van mensenhandel bij M. te melden. Hierdoor is een apart meldpunt voor mensenhandel niet nodig.
  • In de gemeente Utrecht registreert de GGD al enige tijd prostituees, werkzaam in de raamprostitutie. De ervaringen met deze werkwijze worden meegenomen in de handreiking voor gemeenten, die wordt ontwikkeld ter implementatie van de wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche.
  • Er is een handreiking voor gemeenten en instellingen ter ondersteuning van het opzetten, uitbreiden of verbeteren van uitstapprogramma’s. Bij de implementatie van de Wet Regulering Prostitutie wordt met behulp van deze handreiking, de noodzaak voor de ontwikkeling dan wel het behoud van uitstapprogramma’s benadrukt.
  • Minister Opstelten ziet geen aanleiding om verder onderzoek te doen naar de strafbaarstelling van de klant van de prostituee.

Het negatieve beeld van de aanpak van mensenhandel in Nederland dat Maria Genova schetst in het zwartboek herkent minister Opstelten niet. Uit onderzoek blijkt dat dat Nederland internationaal gezien voorop loopt bij de aanpak van mensenhandel.

Als bijlage is het meest recente rapport (september 2010) van de Zweedse rapporteur mensenhandel toegevoegd.

Organisatie

Ministerie van Veiligheid en Justitie

Links