Product toegevoegd aan winkelmand
 

Prostitutiebeleid

Herbezinning Wetsvoorstel regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche

Na herbezinning op het Wetsvoorstel regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche (Wrp) concludeert minister Opstelten dat de wet nodig is om de misstanden in de prostitutiesector, waaronder mensenhandel, harder aan te pakken. De minister schrijft dit aan de Eerste en Tweede Kamer, na het aanhouden van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer op 30 oktober 2012.

Beschrijving

De kracht van het voorstel zit volgens minister Opstelten in de combinatie van instrumenten die samen met extra inspanningen leiden tot een schonere, legale branche.

De minister is ook van mening dat de invoering van het wetsvoorstel de meeste kans biedt om de sociale positie van de prostituee te verbeteren. Bij algemene maatregel van bestuur (amvb) worden namelijk regels gesteld aan exploitanten met betrekking tot hygiëne, gezondheid, veiligheid en zelfbeschikkingsrecht van een prostituee die werkt in een seksbedrijf.

Het voorgenomen registratiesysteem voor prostituees wordt zorgvuldig uitgewerkt door de minister. Zodra het wetsvoorstel is aanvaard, start de minister met de bouw van het registratiesysteem en de uitwerking van de registratieplicht in de amvb. Het ontwerp van de amvb wordt voorgelegd aan beide Kamers.

In de brief aan de Tweede Kamer gaat de minister ook nog in op de plannen met betrekking tot het mensenhandelbeleid.

Organisatie

Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Bestanden

Brief Eerste Kamer Herbezinning Wrp

Brief Tweede Kamer Mensenhandel en herbezinning Wrp