Product toegevoegd aan winkelmand

Naleving, toezicht en handhaving


Werkbaar beleid

Handhavingsbeleid en -regelgeving van de overheid leiden niet altijd tot het beoogde maatschappelijke resultaat. De doelgroep leeft bijvoorbeeld de regels niet na, uitvoerders voeren de regels niet uit of handhavers handhaven de regels niet. Dit kan komen doordat het beleid, dat achter het bureau of aan de onderhandelingstafel is ontwikkeld, in de praktijk niet altijd werkbaar blijkt te zijn. 

Om dit te voorkomen, is het zinvol om in een vroeg stadium van beleidsontwikkeling na te gaan of het voorgenomen beleid en de regelgeving ook echt gaan werken. Het beleidskompas van het CCV helpt je hierbij.

Beleidskompas

Aan de hand van het beleidskompas ga je in gesprek met de beoogde betrokkenen (doelgroepen, uitvoerders, handhavers en derden). Hierdoor ontdek je of jouw veronderstellingen over het gedrag van de betrokken actoren kloppen en krijg je antwoord op de vraag of de regels gaan werken. De uitkomsten van de ex ante-analyse gebruik je voor het verder vormgeven van werkbaar beleid. 

Het beleidskompas helpt beleidsmakers stapsgewijs.

Het CCV helpt

Wil je aan de slag met het beleidskompas? Vraag dan het draaiboek aan of schakel het CCV in. Onze procesbegeleiders helpen je graag. Neem voor meer informatie contact op met Miriam Adriaanse.